Gräsänder och viggar vid Skrivaremöllan

Gräsand i flykt - Skrivaremöllan

Under de senaste veckorna har jag haft ett närmast konstant underskott på nytagna bilder. Av ett flertal olika anledningar har det helt enkelt blivit för få turer med kameran.

Så för att återgå till någon form av ”jämviktsläge” gäller det nog att skärpa till sig den närmaste tiden. Lyckligtvis verkar den värsta sommarhettan vara borta för den här gången, vilket naturligtvis underlättar arbetet en hel del.

På måndagskvällen var jag i vilket fall ute några timmar med kameran. Jag gjorde bland annat ett kortare stopp vid de gamla kvarndammarna vid Skrivaremöllan, som ligger strax utanför Torna Hällestad. Här fann jag både gräsänder och viggar.

Bilden på den flygande gräsanden som just lättat från vattnet tycker jag blev ganska trevlig. Notera de små vattendropparna i luften. Först trodde jag att det var en juvenil hane, men efter lite funderande är jag mer inne på att det är en adult hane med en så kallad ”eklipsdräkt”. Hanarna ruggar nämligen strax efter häckningen och sedan tar det någon månad innan de får tillbaka sin riktiga färgprakt. Den här hanen kunde i vilket fall flyga, vilket indikerar att fjädrarna har växt ut igen.

Gräsandshona - Skrivaremöllan

Gräsändernas ungar är nästan fullvuxna nu, men andhonan håller fortfarande ett vakande öga på dem.  Jag lyckades få en fin bild på en adult hona när hon dök fram ur det höga gräset. Ungarna var i närheten men fastnade tyvärr aldrig på bild.

Vigg hane vid Skrivaremöllan

I dammarna fann jag även ett par viggar. Dessa är ofta ganska skygga och simmar nästan alltid iväg när man kommer nära. Bilden ovan med det oskarpa gräset i förgrunden blev dock inte så tokig.

Du är kanske även intresserad av:
> Gräsand i flykt
> Vigg vid Källby dammar