Blåmes och rödhake – två av vinterns fåglar

Blåmes vid Rögle dammar

Gårdagen bjöd på frostgrader och en hel del solsken. Eftersom det inte har blivit speciellt många bilder tagna i juldagarna bestämde jag mig för att ta en liten tur upp till Rögle dammar och dess omgivning.

Förhoppningen var att få lite bilder på fåglar. Med facit i hand blev bildskörden ganska skral. Men jag observerade en hel del olika fågelarter. Jag fick även några hyggliga bilder på blåmes och rödhake.

Rödhake i enebuske

Både rödhaken och blåmesen är typiska vinterfåglar i Skåne. Även om de inte delar speciellt många egenskaper så har de i vilket fall ett par saker gemensamt; båda är relativt färgglada och orädda.

Blåmesen fann jag i ett litet träd strax intill en större åker. Här låg solen på ordentligt, vilket fick fågelns färger att framträda fint.

I slutet av turen fortsatte jag bort till en enefälad som ligger någon kilometer österut från dammarna. Plötsligt såg jag en rödhake som satt perfekt placerad på en gren i enebusken och jag hann ta en kortare bildserie innan den flög iväg.

Du är kanske även intresserad av:
> Rödhaken sjunger på kvällen
> Blåmes bland röda bär