Den gamla svenskstaden Wolgast

Burgstrasse i Wolgast

I nordöstra hörnet av Tyskland, där floderna Peene och Oder möter Östersjön, ligger den gamla staden Wolgast. Med sina 12 000 invånare är det långt ifrån någon stor stad. Men den har en lång historia som sträcker sig ända bak till 1100-talet. Stadskärnan präglas av smala kullerstensgator och gamla korsvirkeshus. Kanske inte riktigt lika välbehållna och restaurerade som i många andra liknande städer. Men de känns ändå genuina på något sätt.

Ur ett svenskt perspektiv är Wolgast klart intressant. 1628 föll stadens försvar under ledning av den danske kungen Christian IV för Wallensteins kejserliga här i det slag som senare fått namnet ”Slakten vid Wolgast”. Staden skulle dock inte bli kejserligt speciellt länge. För redan 1630 landsteg den svenske kungen Gustav II Adolf vid Peenemünde med 12 000 man. Pommern blev svenskt och därmed hade det lilla landet i norr blivit en av storspelarna i det 30-åriga kriget.

Torget i Wolgast

Som alla känner till stupade den svenske kungen i slaget vid Lützen redan 1632. Senare fraktades den balsamerade kungen – iförd en guld- och silvervävd dräkt – upp i ett sorgetåg mot just staden Wolgast. Där arrangerades en stor sorgeprocession där kungen lastades ombord på skeppet Stora Nyckeln som sedan förde honom upp till Nyköping.  

Den svenske kungens landstigning och likfärd finns för övrigt illustrerad på en av de gyllene minnesplattor som pryder brunnen utanför Wolgast rådhus (se bilden ovan).

Med undantag för kortare perioder förblev Wolgast svenskt fram till Wienkongressen 1815. Sverige satte alltså stor prägel på staden i närmare 200 år. Låter man fantasin flöda en smula går det att föreställa sig vilken ruljangs det måste ha varit här när det 30-åriga kriget stormade som värst nere på kontinenten. Wolgast var nämligen en av de viktigaste in- och utskeppningshamnarna för den svenska armén.

Rådhuset i Wolgast

Det centralt belägna vita rådhuset är för övrigt uppfört under svensktiden, närmare bestämt mellan åren 1718 och 1724. Detta efter att ryska styrkor bränt ner betydande delar av staden, däribland det medeltida rådhuset, under det stora nordiska kriget.

Ytterligare en kännetecknande byggnad i Wolgast är naturligtvis Petrikyrkan, som uppfördes i gotisk stil mellan 1280 och 1350. Tyvärr förstördes även stora delar av denna i samband med branden i början av 1700-talet. Ni ser kyrkans torn sticka upp över hustaken på två av bilderna.

Gamla hamnen i Wolgast