Trumpetande tranor vid Krankesjön

Två tranor vid Krankesjön

För någon vecka sedan upptäckte jag två tranor på en av Krankesjöns strandängar. Tranor brukar vara väldigt uppmärksamma fåglar, så jag tog det försiktigt och smög sakta framåt i skydd av ett buskage. Ganska snart hade jag hittat en bra position där jag fick flera fina bilder på de resliga fåglarna.

Mycket talar för att det här är ett par, där hanen sannolikt är den lite större av de två. Tranor håller sig nämligen ofta i samma parförhållande livet igenom.

De flesta tranor har redan hunnit passera Skåne under sin resa mot nordliga breddgrader. Men det finns ett fåtal individer som häckar här och det är inte omöjligt att detta par är en av dem.

Trumpetande tranor

Det fanns även en del grågäss på ängarna. Efter en liten stund hade de upptäckt mig och började varna med sitt karaktäristiska läte. Det dröjde inte lång tid innan tranorna fyllde i med sitt höga trumpetande läte. När avståndet till tranorna är så här pass kort förundras man verkligen över hur intensivt lätet är.

Eftersom de nu börjat ana att en fara var i annalkande tog de det säkra före det osäkra och lyfte. Lyckligtvis lyckades jag även fånga detta ögonblick och fick en fin bild på paret i flykt.

Tranor i flykt

Du är kanske även intresserad av: