Kungsörn och korp på samma bild

Det här en en bild jag tog ute vid Silvåkraskogen för några dagar sedan. Bilden som sådan är kanske inte så mycket att hurra över. Men innehållet är ändå lite intressant.

Vid fototillfället hade jag ingen tid att reflektera över vad det var jag fotograferade. Jag såg två större fåglar passera över ett fält, tryckte av en bildserie strax innan de försvann bakom trädtopparna. Jag hann dock se att en av fåglarna var en större rovfågel. Att den andra var en korp gick inte att ta miste på.

När jag kom hem och studerade bilden lite mer noggrant upptäckte jag att den stora fågeln med största sannolikhet var en kungsörn. I så fall är det den första kungsörnen jag fångar på bild.

Jag fick intrycket av att korpen jagade örnen. I vilket fall såg den ut att uppträda på ett sätt som gjorde den större fågeln en smula störd och irriterad. Efter att ha sökt runt lite på nätet kan jag konstatera att detta inte är helt ovanligt.

Korpar håller sig gärna i närheten av kungsörnar. Varför vet jag inte, men en teori kan vara att där det finns kungsörn finns det även en potentiell chans att komma över lite föda. För örnen orkar sällan äta upp allt och när den är klar är korparna snabbt på plats för att roffa åt sig resterna.

Sedan är det naturligtvis även så att örnen utgör ett hot mot korparna när de har ungar. Men nu är det ju vinter och jag har svårt att se att korpen hade ett revir att försvara.