Parkeringshuset Fullriggaren i Västra Hamnen

Parkeringshuset Fullriggaren

Parkeringshus i stadsmiljö har ofta uppförts som tråkiga betong- och tegelkomplex där estetiken alltför sällan satts i främsta rummet. Men det finns naturligtvis undantag. Under senare år har det byggts flera parkeringshus vars arkitektur jag verkligen gillar. Det senaste i raden är Parkeringshuset Fullriggaren vid Östra Varvsgatan i Västra Hamnen, Malmö.

Fullriggaren beskrivs som ett miljövänligt parkeringshus. På taket ska det placeras två vindkraftverk som kommer att producera energi med hjälp av Västra hamnens gynnsamma vindläge. Därutöver har solceller integrerats i fasaden på den södra sidan. Den miljövänligt producerade elektriciteten kan sedan användas till att ladda den ökande mängden elbilar som rullar på stadens gator.

För att verkligen belysa miljöprofilen har man skapat en ”grön vägg” där klängväxter med tiden kommer att breda ut sig från små blomlådor. Bevattningen av växterna sker automatiskt genom att regnvatten samlas upp på taket. Det som ger väggen det lilla extra är att små knallgula fågelholkar placerat ut för kvarterets flygande invånare. En riktigt trevlig idé, sedan återstår naturlitvis att se om någon vill flytta in.

Arkitekter till parkeringshuset är FOJAB arkitekter. På deras hemsida finns fler bilder.

Du är kanske även intresserad av:
> Sjöjungfrun i Västra hamnen
> Glasvasen i Malmö