Från bildflödet… arkiv 2023

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

DECEMBER

Vombsjön

Vombsjöns södra strand

[231228] Den här bilden tog jag vid Vombsjöns södra strand för några dagar sedan. Ja, någon egentlig strand är det förvisso inte. Vågor och strömmar har i årtusende skapat rejäla abrasionsbranter ner mot sjön.

Bilden är editerad med en teknik som jag brukar använda med jämna mellanrum. Först plockar jag bort all färg och utgår från en svartvit bild. Därefter lyfter jag försiktigt fram de färger som jag tycker ger bilden den rätta känslan. Resultatet blir ofta en lite mer nedtonad bild, som fungerar bra i många sammanhang.


Nya Threads

[231216] För bara någon dag sedan lanserade Meta och Instagram nya plattformen Threads i Europa. Lite förenklat kan man väl säga att Threads är en direkt konkurrent till X, eller tidigare Twitter. Jag signade upp mig på lanseringsdagen och funderar nu på hur jag kan använda Threads på bästa sätt.

Det är ganska rörigt att hålla koll på en mängd plattformar samtidigt. Men alla har sina små fördelar. Threads verkar faktiskt vara lite mer flexibelt än Instagram. Texterna får vara 500 tecken långa och bilderna tycks i princip kunna ha vilka dimensioner som helst. Sedan går det även att ladda upp videos som är upp till fem minuter långa.

Kanske kommer jag att använda Threads till lite mer vardagliga uppdateringar. Precis som jag gör under rubriken ”från bildflödet” här. Det får tiden och intresset utvisa.

> Min profilsida på Threads finner du här


Krankesjön och Silvåkraskogen

Vägen mot Stensoffan

[231214] Torsdagens väderprognos såg lovande ut. Därför begav jag mig vid lunchtid ut till mina vanliga ”jaktmarker” vid Silvåkraskogen och Krankesjön. Temperaturen låg runt nollan. Bäst av allt var att det var nästintill vindstilla. Mindre positivt var att ljuset var oväntat dåligt. Min gissning är att solen sken på ett flertal platser i Skåne. För borta vid horisonten var det klart. Men just över Krankesjön låg ett rejält molntäcke.

Jaktlyckan var också blygsam. Visst såg jag en del fåglar. Men under långa stunder kändes skogen tyst och livlös. Trots allt fick några bilder som eventuellt kan vara värda att publicera i framtida bloggposter.

Ensamt träd vid Almen och Krankesjön

Just idag nöjer jag mig med dessa båda miljöbilder. Det ensamma trädet vid Almen har jag fotograferat otaliga gånger. Varje gång jag går förbi känns det lockande att ta en ny bild. Som ni ser har all snö som föll föregående vecka smält bort. Till min förvåning låg det däremot ett tunt istäcke över hela Krankesjön. Att beträda isen vore nog dumdristigt. Åtminstone om man är människa. Men jag såg en havsörn som landade på isen långt ute på sjön.


Flygvapnets julgransflygning

[231212] Dåligt väder gjorde att årets julgransflygning i södra Sverige tyvärr fick ställas in. Betydligt bättre gick det i Norrland. På tisdagen genomförde F21 sin flygning över ett bedårande vackert och vintrigt fjällandskap. Mäktigare än så här kan en julhälsning knappast bli.


NOVEMBER

Frost, sol och fåglar

Frost och sol på Revingehed

[231126] Frost och klar luft är så mycket trevligare än regn och gyttja. Väderomslaget som jag skrev om tidigare i veckan är nu en realitet. Nu ska det tydligen vara vinter i Skåne den närmaste veckan.

Eftersom mitt ordinarie jobb blev inställt på söndagen drog jag ut till Vombs ängar och gick en rejäl runda med kameran. Marken var frusen, solen sken och det gick knappt att skönja ett moln på himlen.

Föga oväntat såg jag en mängd olika slags fåglar. Några lyckades jag även få bilder på. Om det får jag återkomma till i senare bloggposter. Men redan nu bjuder jag på en liten vacker rödhake, som landade på grusvägen strax framför mig.

Rödhake

Hagel och snö

Hagel och snö

[231124] Vädret har sannerligen inte varit det bästa de senaste dagarna. Idag föll det en blandning av kornsnö och hagel över Lund. Så pass mycket att marken nästan blev vit. Under kvällen väntas blixthalka.

De senaste två veckorna har det sannerligen inte blivit många bilder tagna. Nu säger väderprognosen att det ska bli kallare och soligare väder de närmaste sju dagarna. Om jag inte har för mycket annat jobb att stå i är det inte omöjligt att det blir en tur ut med kameran.


Alla helgons dag med fåglar och höstfärger

Hösvy skog från Sjötorps ängar mot Silvåkraskogen

[231104] Nu är hösten här på allvar. Än så länge tycker jag att det känns helt okej. Åtminstone när det inte regnar. Alla helgons dag bjöd på lite varierande väder. Mestadels grått och mulet, men stundtals tittade även solen fram.

Jag begav mig ut till Krankesjön med det långa objektivet. Ett antal fåglar lyckades jag dessutom fånga på bild. Med lite varierande kvalitet. Ljuset var nog väl dämpat för att få till det lilla extra. Hur som helst såg jag bland annat glada, tornfalk, havsörn, blåmes, stjärtmes, talgoxe och entita. Precis när jag anlände till Sjötorps ängar observerade jag även ett riktigt stort vildsvin vid vasskanten.

Tornfalk

Men den stora behållningen var ändå höstens alla vackra färger. Jag bjuder på två typiska höstbilder här. Tillsammans med en tornfalk, fångad i en läcker vinkel.

Silvåkraskogen höstlöv

OKTOBER

3000 kilometer

300 mil

[231028] Många känner säkert till att jag brukar ha som mål att cykla 3000 kilometer varje år. Jag har genom åren kommit underfund med att det är ett alldeles lagom mål. Tillräckligt för att man måste skärpa sig och ge sig ut regelbundet. Men långt ifrån ouppnåeligt och inte så ambitiöst att man bara tröttnar på det.

Den här veckan nådde jag 3000 kilometer för tredje året i rad. Det har blivit många härliga sträckor och jag har som vanligt fått uppleva årstidernas skiftningar i den vackra skånska naturen.


Färgglada löv och porlande vatten

Färgglada löv och porlande vatten

[231026] Jag satt och letade efter höstbilder i arkivet och hittade den här. Ett klassiskt motiv på en porlande bäck och färgglada höstlöv på en sten. Bilden tog jag i närheten av Övedskloster i oktober 2017.


Brusreducerad hjort

Vit dovhjort i Vombskogen

[231020] För ett tag sedan fick bildbehandlingsprogrammen Camera Raw och Lightroom ett par klart användbara förbättringstekniker. Genom AI går det bland annat att reducera brusiga bilder utan att förlora detaljerna helt.

När man är på jakt efter djurmotiv i skogen är ljusförhållande sällan de bästa. Höga ISO-värden resulterar som bekant i riktigt brusiga bilder.

Genom åren har jag mer eller mindre kasserat många bilder, just för att jag ansett dem vara för brusiga. Men med den nya funktionen kan det vara värt att ge bilderna en andra chans.

Bilden på den vita dovhjorten ovan togs på ISO-värdet 18 000. Som råfil ser den ganska bedrövlig ut. Men efter att ha kört den genom brusreduceringen och retuscherat enligt tycke och smak ser slutresultaten inte så illa ut. För publicering på blogg och sociala medier duger den gott.

Nu finns det även andra brusreduceringsprogram på marknaden som lär vara ännu mer kompetenta. Med innovativa funktioner som gör att en bild tagen med lite enklare utrustning eller i dåliga förhållanden kan förbättras avsevärt.


Gladan i skyn

Röd Glada

[231017] I år har jag mer än en gång kommit på mig själv att det inte har blivit speciellt många djurbilder på sistone. Tiden har definitivt varit en faktor. För om man ska få bra djurbilder krävs det en hel del tålamod och framför allt massor av tid.

Men vem vet. Trots att dagarna blir både kortare och mörkare får jag kanske ett ryck under vintern. För då kommer jag att ha mindre jobb och cykelturerna lär definitivt bli kortare.

Bilden på gladan ovan tog jag ute vid Vombs ängar i oktober förra hösten.


Hösten i antågande

Gyllene björkar vid Billebjers sjö

[231006] Efter en solig och varm september börjar det kännas som att hösten är i antågande. Idag blåser det rejält i Skåne och temperaturen är inte lika behaglig som för ett par veckor sedan. Men hösten kommer nog ändå att bli ganska sen i år. Delvis som ett resultat av den klimatförändring vi alla vet pågår, men gör på tok för lite åt. Bilden ovan tog jag vid Billebjer i mitten av oktober för två år sedan.


SEPTEMBER

Revingehed i septembersol

Gravel Revingehed i september

[230928] September har verkligen bjudit på ett härligt sensommarväder. Tidigare idag tog jag en cykeltur ut på grusvägarna över Revingehed. Vid en av talldungarna fångade jag i all hast den här bilden.


Sensommarvärme

Väg över Romeleåsen

[230921] 25 grader varmt och strålande solsken. Torsdagen bjöd på ett helt  underbart sensommarväder. Jag kunde inte komma på någon mer passande aktivitet än att bege mig ut på en rejäl cykeltur på skogsvägarna över Romeleåsen och Häckebergaskogen. När jag återvände hem till Lund stod trippmätaren på 68 kilometer

Värmen till trots så märks det att hösten är i antågande. Björken börjar få en gyllene ton och en del löv har redan hunnit falla  till marken.  Men i övrigt är det mesta fortfarande grönt. Åtminstone några veckor till.

Här bjuder jag på tre bilder som jag i all hast tog längs de små ringlande vägarna.

Ljus i granskogen, Romeleåsen
Skogsväg, Häckeberga

Kungsmarken

Grind i solnedgång

[230917] Så här långt har september månad bjudit på ett härligt sensommarväder och vackra kvällar. När jag var på väg hem till Lund på lördagskvällen gjorde jag ett kort stopp vid Kungsmarken och tog den här bilden. Precis när solen var på väg ner bakom horisonten.


Nyslagen

Nyslagna fält

[230907] Det känns alltid en smula frustrerande när man cyklar förbi ett vackert landskap och endast har mobiltelefonen med sig. Fast å andra sidan är det så mycket bättre än ingen kamera alls.

De nyslagna och läckert kuperade fälten fann jag i närheten av Vismarlöv tidigare idag.


Ljung och nypon

Blommande ljung vid Sövde.

[230903] Lördagen var så ljuvlig som bara en solig septemberdag kan vara. Strålande solsken och en temperatur som låg runt 20-stecket. Jag bestämde mig för att ta en cykeltur österut. Efter en kortare paus vid Sövde badplats tog jag en rejäl omväg genom Häckeberga-skogen. Totalt blev det tio mil.

Just nu blommar ljungen som bäst. På ängarna strax norr om Sövde var jag bara tvungen att stanna till och ta bilden ovan. Ljungen är alltid lika välkommen. För just när alla sommarblommorna är på väg att vissna bort poppar den upp med sina härligt rosenvioletta färgtoner.

Nypon och utsikt, Stenberget

Ytterligare en bild blev det uppe vid Stenberget. Den här punkten är belägen 162 meter över havet och utsikten mot sydväst är helt fantastiskt.


AUGUSTI

Kvällsrundan

Cykel Måryd

[230830] Augusti månad är på väg att lida mot sitt slut. Samma sak får nog sägas om sommaren. På ett sätt känns det lite vemodigt. Samtidig har tiden mellan sommar och höst alltid varit min favoritperiod på hela året. För även om dagarna blir kortare är kvällarna fortfarande ljumma och ljusa. Luften är fuktigare och lättare att andas. Dessutom är ljuset så mycket vackrare.

Boijsens gröna dammar

Tidigare ikväll blev det några mil på cykel. Temperaturen var närmast perfekt och vinden var knappt kännbar. Vid Måryd och Boijsens dammar gjorde jag ett kort stopp, plockade fram mobilen och tog några bilder. Skogen är fortfarande härligt grön. Det gäller att njuta av stunden så länge den varar.


Mörka moln över ön i Limhamn

Mörka moln över ön i Limhamn

[230824] Igår cyklade jag Lund – Limhamn tur och retur. Jag brukar göra det några gånger per år. Dels för att få lite omväxling i rundorna, men även för att det ibland kan vara kul att cykla i lite mer ”urbana miljöer”.

När jag kom fram till Limhamns sjöstad möttes jag av den här dramatiska och regntunga himlen. Något senare kom det även lite regn. Men lyckligtvis inte i sådana mängder att sträckan hem blev olidlig.


Grusvägstur med fikastopp vid Lottagården

Grusväg vid Silvåkra

[230813] Det har väl knappast undgått någon att sommarvädret har varit ganska lynnigt den senaste tiden. Trots det har jag på något sätt lyckats pricka in luckorna mellan de regniga dagarna och begett mig ut på cykelrundor. Senast på lördagen blev det en fin tur längs grusvägarna på Revingehed.

Den här gången hade jag både kaffetermos och kanelbulle med mig. Så det blev ett stopp vid Lottagården där jag njöt av solen och vyn över Krankesjön. Just den här platsen har jag stannat vid otaliga gånger genom åren.

Lottagården, Revingehed

Lottagården är som namnet antyder en gammal vacker kursgård för Svenska Lottakåren. Även om den fortfarande används till just det står den tom under en stor del av året.


JULI

Blommande ängar

Blommande ängar - Silvåkra Vomb

[230724] Idag kom jag äntligen ut på en liten tur med stora kameran. Först vandrade jag en bit längs Vombs ängar och framåt kvällskvisten kollade jag in läget vid Sjötorps ängar. Bildskörden blev varken bra eller dålig. Jag fick trots allt en del fågelbilder som jag antagligen kommer att publicera inom kort.

Bilden ovan är tagen alldeles intill Vombs ängar. Sommarens alla blommor pryder verkligen fälten nu. Dessutom märks det att den senaste tidens regn har gjort sitt. Gräset brukar sällan vara så här grönt i slutet av juli.


Svenskt Derby

Svenskt Derby 2023 Jägersro

[230717] Av flera olika anledningar har det varit väldigt dåligt med uppdateringar på bloggen den senaste tiden. Förhoppningsvis blir det lite bättring de närmaste veckorna. Den gångna helgen fick jag i vilket fall avverkat ytterligare ett Derby på Jägersro Galopp. Något jag gjort i så många år att jag snart har tappat räkningen.


JUNI

Backlandskapet vid Hyby

Hyby backar

[230625] Det har blivit en hel del mil på cykel den senaste tiden. Idag trotsade jag sommarvärmen och avverkade drygt sex mil landsväg. Strax utanför Hyby gjorde jag ett kort stopp och spanade in den härliga utsikten över det kuperade landskapet.


Sommarfeeling

[230616] Efter en period med ganska mycket jobb fick jag äntligen tid för en cykelrunda på torsdagskvällen. Sedan jag passerat badplatser, småbåtshamnar och vägrenar fyllda med såväl vallmo som blåklint, stannade jag till bron vid Krutmöllan och tänkte; nu är sommaren verkligen här.

Bilden är för övrigt editerad i mobilappen av Lightroom, som blivit ruggigt bra den senaste tiden.


Skrattmås

Skrattmås i flykt

[230606] Jag inledde den svenska nationaldagen med att ta en liten fotopromenad ner till Källby Dammar. I Höjeådalens naturreservat är fågellivet rikt och det är högst sannolikt att man får med sig något i bildväg. Den här sommardagen var inget undantag, vilket jag har anledning att återkomma till senare.

En allt annat än exotisk fågelart är skrattmåsen. Men den är väldigt tacksam att fotografera och bra om man vill öva upp sina färdigheter att fånga fåglar i flykten.

Skrattmås - Källby

Så var vi plötsligt inne i juni månad

Raps - Lilla Harrie

[230603] Tiden bara rinner iväg. Nu är vi plötsligt inne i juni månad. Samtidigt har en hel del annat jobb gjort att det varit klent med uppdateringar här den senaste tiden. Nu tänkte jag emellertid klämma in en dagsfärsk bild. Jag tog den längs den gamla banvallen mellan Örtofta och Lilla Harrie. Rapsen sjunger definitivt på sista versen för i år. Men det går fortfarande att hitta ett och annat gult fält.


MAJ

En kortvideo från lördagens cykeltur

[230515] Det blev även en enklare kortvideo från lördagens cykeltur. Allt är filmat med mobilen.


Bokskogen grönskar och rapsen blommar

Cykel, Björnstorpsskogen

[230514] På lördagen tog jag en cykeltur ut till skogen vid Björnstrorp och Romeleklint. Försommarsolen sken och temperaturen låg en bit över 20 grader. Bättre förutsättningar kan man knappast få. Jag njöt i fulla drag av det skådespel som det skånska landskapet och skogen bjuder på vid just den här tiden på året.

Blommande raps, Björnstorp

En köldknäpp tidigare i våras fick tyvärr till följd att rapsskörden kommer att bli ovanligt klen i år. Fälten blommar inte med den kraft och gula intensitet som vi är vana att se. På vissa platser är det mer påtagligt än på andra. Men strax utanför Björnstorp hittade jag ett rapsfält som nästan stod i full blom. Då var jag så klart tvungen att stanna och ta en bild.

Grönskande bokskog, Björnstorp

Det är onekligen något alldeles speciellt när bokskogens löv spricker. Den nästan limegröna tonen ger lövtaket en extraordinär lyster. Om några veckor blir bladen både tjockare och mörkare, vilket medför att mindre ljus når marken. Att få cykla längs en skogsväg som den här, samtidigt som alla skogens fåglar bjuder på vacker skönsång, är svårslaget.


När skogen börjar grönska

[230507] Ett litet enklare videoklipp från en kortare cykeltur tidigare i veckan.


APRIL

Bästa tiden på året

[230429] Alla årstider har sina goda sidor. Men frågan är om inte månadsskiftet april-maj ändå är den allra bästa tiden på året. Just när vitsipporna blommar – innan skogen har blivit helt grön.

Gul och vitsippor

Det är precis i denna tid vi befinner oss just nu. Lördagen bjöd på en stor portion vårsol, så jag tog en cykeltur ut i det vackra vädret. Jag kunde så klart inte låta bli att lägga rutten förbi flera av de platser där jag vet att det finns gott om blommande vitsippor.

I närheten av Knivsåsen fann jag en plats längs grusvägen där det växte både gul- och vitsippor. Jag kan inte påstå att gulsippan är speciellt ovanlig, men i kvantitet kan den knappast mäta sig med sin kusin vitsippan.

Ödehus - Önneslöv

Strax utanför Önneslöv gjorde jag en kortare paus vid ett gammalt ödehus. Varje gång jag cyklar förbi huset brukar jag fundera på vad det har för historia. Jag kan inte riktigt avgöra om det har varit ett bostadshus eller någon form av ekonomibyggnad.

Vitsippor

Mängder av vitsippor i Gryteskog, eller Trollskogen som de flesta brukar säga.


Fiskgjuse och varfågel

Krankesjön - Almen

[230413] Torsdagseftermiddagen bjöd på riktigt trevligt vårväder. Så strax efter lunch bestämde jag mig för att ta en liten tur ut till Silvåkraskogen för att kolla in fågellivet.

Och visst var det en hel del aktivitet i skogen och längs strandängarna. Inte minst i form av fågelsång. Bofinken och gransångaren dominerade ljudbilden. Men även en del andra sångare börjar göra sig gällande.

Jag vill inte påstå att jag fick något överväldigande i bildväg. Men några fåglar lyckades jag fånga i sökaren, om än på ganska långt avstånd. Två av de lite mer ovanliga arterna var fiskgjuse och varfågel.

Varfågel i rosenbuske
Årets första fiskgjuse

Fiskgjusen har just anlänt till Krankesjön efter att ha spenderat vintern i Afrika. Varfågeln flyttar sannolikt mot häckningsplatserna i norra Sverige de närmaste veckorna. De båda arterna är utmärkta exempel på varför Skåne är ett fantastiskt fågellandskap. Här finns lite av allt – året runt.  


Den tiden på året

Scillor eller blåstjärnor utanför Universitetsbiblioteket - Lund

[230410] Ja, just nu är vi där. Vid den tiden på året då hela Lund färgas blått. Scillorna blommar som bäst utanför Universitetsbiblioteket.


Fikatur och första vitsippan i år

Cykel - virkesupplag

[230407] Det känns som att våren har varit ovanligt trögstartad i år. Men när jag tittar tillbaka i mitt händelsearkiv från de senaste åren så inser jag att det förmodligen bara är just en känsla.

Hur som helst. Nu har jag så sakteliga kickat igång cykelsäsongen. Idag tog jag en liten ”fikatur” genom Skrylleskogen och vidare ut till Boklunden vid Torna Hällestad. Sedan gjorde jag ett litet stopp vid Boijsens dammar och drack en termos med kaffe.

Första vitsippan 2023

Och kan ni tänka er! Vitsipporna har så sakteliga börjat titta fram. Det gick till och med att finna ett och annat exemplar som stod i full blom. Då vet man att den bästa och vackraste tiden på hela året står för dörren!


Scillor

Scillor

[230403] Efter några soliga vårdagar har det verkligen börjat hända saker på marken. Scilla eller blåstjärna. Kärt barn har många namn. Oavsett vilket har de börjat blomma hemma i Lund.


MARS

Mer vinter

Sen vinter i Skrylleskogen

[230311] Igår gick jag några kilometer i Skrylleskogen. Här var det mer vinter än hemma i Lund. Det ligger fortfarande en del – om än något blaskig – snö på marken. Våren har helt klart tagit ett steg tillbaka den gångna veckan.


Källby dammar

Grågås i flykten

[230309] Jag bor ganska nära Källby dammar i södra delarna av Lund. Därför brukar jag ofta passera de små sjöarna under mina dagliga promenader och joggingrundor. Men det var ett tag sedan jag begav mig dit för att fotografera alla fåglar som vistas på platsen så här års.

Eftersom vädret var hyggligt och jag hade några timmar ledigt gjorde jag slag i saken tidigare idag. Det är väldigt tacksamt att fotografera fåglar vid Källby dammar. Bildskörden blev således ganska diger. Jag lyckades dessutom fotografera några fågelarter som jag aldrig tidigare fångat på bild.

Mest spektakulär och udda var den blåvingade årtan, som lockat fågelskådare från stora delar av Skandinavien de senaste veckorna. Dessutom fick jag fina bilder på skedand och noterade även en vacker salskrake. Men allt det där kommer jag att återkomma till i separata bloggposter.

Just nu får ni istället hålla tillgodo med två betydligt vanligare arter. Överst en grågås som jag påpassligt lyckades fånga i flykten. Nedan en gräsand-hona, som satt och vilade sig i vårsolen. Gräsänder är så vanliga att nästan ingen lägger märke till dem. Men både hanen och honan är så otroligt vackra i fjäderdräkten.

Gräsand - hona

Mörk och ljus

Mörk och ljus dovhjort - ungdjur

[230305] I skogarna och på fälten runt Vombsjön finns det gott om ljusa dovhjortar. Dessa individer lever i flockar tillsammans med den ”vanliga”, brun-gråa färgvarianten. Många som ser dessa vita hjortar för första gången blir ofta väldigt överraskade. Men det är absolut inget ovanligt. Åtminstone i dessa trakter.

De här båda individerna fotograferade jag för några dagar sedan. Den mörka hjorten ser ut att vara en fjolårskalv och bär fortfarande den tjocka vinterpälsen. Den ljusa är jag lite mer osäker på.


FEBRUARI

Solig söndag

Ormvråk glidflyger över Vombs ängar

[230226] Solsken är knappast något vi varit bortskämda med de senaste veckorna. Söndagen var dock ett stort undantag. Inte ett moln så långt ögat kunde nå.

Eftersom jag inte hade något annat inbokat fick det bli en tur ut i naturen med teleobjektivet. Jag tror faktiskt att det var några månader sedan det hände senast. Men så är det ju först vid den här tiden som allt det roliga verkligen börjar ta fart. Flyttfåglarna återvänder och växtligheten börjar vakna till liv.

Jag inledde dagen med ett stopp vid Vombs vattenverk och fortsatte sedan till Vombs ängar. Under de timmar jag var ute lyckades jag observera en mängd olika djurarter. Roligast var nog ett möte med en grupp kronhindar. Sammanlagt förflyttade jag mig 6,3 kilometer, vilket inte är någon lång sträcka i sig. Men med ryggsäck och en tung kamera känns det ändå lite i benen.

Det blev så klart även en del bilder, som jag förhoppningsvis hinner ta tag i under veckan. Tills vidare bjuder jag på den här ormvråken som glidflög på termikvindarna över Vombs ängar.


Små justeringar

Vinter på Hällestadsåsen

[230222] Jag nar nyligen gjort ett par mindre justeringar på bloggen. Förmodligen så pass blygsamma att ingen riktigt har noterat dem. Det jag har gjort är att bredda sidytan en smula, vilket gör att bilderna visas i en något större storlek. Det handlar som nämnt inte om någon större förändring. Det syns dessutom bara om bloggen visas via en dator. På mobiltelefoner och surfplattor ser allt förhoppningsvis ut som vanligt.

Nu har jag dessutom börjat ge upp hoppet om att få fler vinterbilder i år. Vi har i praktiken redan meteorologisk vår i Skåne och vårvärmen lär vara här inom ett par veckor. Lite synd, för jag gillar att ta vinterbilder. Bilden ovan tog jag vid Hällestadsåsen i december, då vi hade ett par vita dagar.


Ghosts again

Det fanns en tid – för ganska många år sedan – när jag delade en del musik här på bloggen. Nu när jag har en sektion som mer eller mindre fungerar som ett klotterplank, tänkte jag att det kanske kunde vara en idé att ta upp tråden igen.

[230216] Och vad vore bättre än att göra det med att lyfta fram nya singeln från Depeche Mode, som släpptes för några dagar sedan. Det är hela sex år sedan gruppen gav ut sitt senaste fullängdsalbum. Efter Andy Fletchers tragiska bortgång förra året befarade nog många att vi hade hört det sista från Depeche Mode som grupp.

Men så dyker den plötsligt upp; singeln Ghosts Again från det kommande albumet Momento Mori, som väntas i slutet av mars. Och jag måste erkänna att låten överträffar alla mina mina förväntningar. Att Dave Gahan och Martin Gore har blivit äldre är högst påtagligt. Men det blir vi ju alla som ständigt hade Depeche Mode i våra Walkman-lurar på 80-talet.

Videon till Ghosts Again förtjänar ett särskilt omnämnande. Som vanligt är det nu 67-årige Anton Corbjin, mannen som ligger bakom gruppens visuella identitet, som är regissör. Att Corbjin är en mästare på att hantera gråskalor och skärpedjup framgår med all tydlighet i videon. Att han hämtat inspiration från Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” är också högst påtagligt.


Vintergäck i Botan

Vintergäck i Botan

[230212] På söndagsförmiddagen tog jag en liten promenad runt Lunds stadskärna. De senaste dagarnas mildväder tycks ha satt fart på de första vårblommorna. I Botan upptäckte jag att både vintergäcken och snödropparna stod i full blom.

När jag kollar väderprognosen för de närmaste tio dagarna finns inga frostgrader i sikte. Möjligen är det så att den korta vintern är över för den här säsongen.


Söderskog

Dalby söderskog

[230211] Igår gjorde jag ett kortare besök i Dalby Söderskog. Vårblommorna får vi nog vänta på ytterligare någon månad. Men jag tycker ändå att det gick att ana lite vår i luften. Fåglarna kvittrade bland snåren och temperaturen var behaglig.


Februari

Resta stenar Borelunds naturreservat

[230205] Februari har väl traditionellt alltid räknat som en vintermånad. Men under de senaste tio åren har det varit månaden då våren så smått börjar göra sig påmind i Skåne. Kvällarna blir ljusare för varje dag och de första vårblommorna brukar göra sig till känna.

Den här bilden är inte ny. Den togs vid ungefär samma tid förra året. Platsen är Borelunds naturreservat vid Torna Hällestad. Jag har alltid funderat över stenarna som syns ganska tydligt i mitten av bilden. De ser onekligen ut att vara resta för många år sedan.

Så jag gick in på den fina tjänsten fornsök.se och kollade. Här beskrivs stenarna som sentida. Enligt sägner i trakten ska stenarna vara gravmarkeringar efter självspillingar, alltså människor som tagit sitt eget liv och därför inte fick begravas i vigd jord. Den som tog sitt eget liv betraktades nämligen som mördare ända fram till tidigt 1900-tal.

Skogsljuset

Skogsljus - infallande sol i granskog

[230128] Visst är det något speciellt med en infallande ljus i en dunkel granskog? Jag har tagit åtskilliga bilder som den här genom åren. Många blir dock aldrig publicerade. Kanske för att variationsmöjligheterna är relativt begränsade. Men vackert är det hur som helst.

Kanske bör man även passa på att dokumentera den skånska granskogen så länge det finns möjlighet. Om 50 år kan den vara helt avverkad och ersatt av lövskog. Just den här bilden togs i närheten av Sövde i januari 2015, alltså för åtta år sedan.


Väderkullen

Romeleklint i vinterdis

[230121] Äntligen lite bättre och lite kyligare vinterväder i Skåne. Tidigare idag blev det en liten tur ut till trakterna runt Romeleklint, den näst högsta punkten på Romeleåsen.

Bilden ovan togs från toppen av den närliggande Väderkullen, som med sina 123 meter över havet inte riktigt når samma höjd som sin granne. Romeleåsen låg delvis inbäddad i en tunt vinterdis, vilket förstärkte de vackra skiktningarna i den vidsträckta landskapsbilden.


Frusna strån

Frusna strån

[230115] Regn, blåst och mörker gör att det fortfarande råder stiltje i fotograferandet för min del. Jag beger mig helt enkelt ogärna ut med kameran när förutsättningarna inte är på min sida. Så om jag ska få ut något på bloggen blir det till att gräva lite i arkivet.

Den här bilden är visserligen inte speciellt gammal. Den togs i december då vi åtminstone hade lite frost och solsken. Detta är en typ av bild som jag gärna tar, men sedan nästan aldrig publicerar. Anledningen är nog att den inte är tillräckligt spektakulär. Den sticker helt enkelt inte ut.

Samtidigt är det inte sällan den här typen av fotografier som folk gärna köper färdiginramade i olika inredningsbutiker och sätter upp i sitt vardagsrum. Kanske just för att den inte sticker ut…


Regn i mängder

Vattennivå i Höje å, St Lars

[230109] Skånska vintrar kan vara fina. Ibland. Men för det mesta är de bara gråa, blåsiga och väldigt regniga. Den senaste veckan har vi haft ett osedvanligt tråkigt väder med mängder av nederbörd.

Hemma i Lund har vattennivån i Höje å stigit rejält. Snart går det inte att ta sig över ån torrskodd vid St Lars. Tidigare vintrar har det faktiskt hänt att vattennivån stigit över själva bron, så något extremläge är det inte riktigt än.


365 mil

Cykling 2022

[230101] Nytt år och det har blivit dags att summera min cykling för 2022. Under fjolåret avverkade jag 365 mil och 169 timmar bakom styret, vilket är nytt personligt rekord. Jag är långt ifrån övertygad om att jag kommer upp i samma sträcka 2023, men förhoppningsvis blir det många fina mil även i år. För det finns trots allt inget bättre än att upptäcka små bortglömda grusvägar runt om i Skåne.


Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube