Bilder etiketterade ”skogen”

0 tankar kring ”Bilder etiketterade ”skogen”

 1. Jonas Wodelius

  Ojojoj, den här var bra!!! Tre ränder i tre mustiga och vackra färger. Riktigt snyggt, Stefan!

  1. Stefan

   Jonas: Många tack. Det är faktiskt sällan man får en så pass tydlig färgskiktning mellan orange och blått på himlen.

 2. Jonas Wodelius

  Den här gillar jag! Perfekt tajmat för att få rätt blå nyans. Jag gillar också vinkeln du har fotat från som gör att man får en bra känsla för hur högt månen står… Sen är ju det vackra ”S:et” spännande också!

 3. Stefan

  Kul att du gillar den Jonas. Själv är jag helnöjd med den här bilden. Inte minst med kompositionen. Ser att du dragit igång bloggen igen. Har redan lagt in dig i min rss-läsare 🙂

 4. A_

  En grymt läcker byggnad som verkligen bjuder på massa läckra inbjudande ’photo moments’… Det som slår mig mest här är de olika ’färgerna’ på ljuset på respektive våning.

 5. Eva-Gun

  Den ser inte så pigg ut,men förmodligen en piggtistel.Sällsynt vid vägkanter och på torra ställen i södra och mellersta Sverige.Stickande tornar.(Càrduus acanthoídes).
  Fotot är helt underbart

 6. Anders_

  Verkligen fantastiskt ljus! Apropå ljus ser man de tända taklamporna inne föreläsningssalen på vån 2 i Kungshuset. Där har man inkasserat ett antal akademiska poäng…

 7. Jonas Wodelius

  Den här gillas också skarpt! Du har fått en härlig struktur i träet på bryggan. I kombination med det blåa blir bryggan snyggt gul i det ljuset också.

  1. Stefan

   Tack Jonas. Ungefär så tänkte jag också. Det är helt olika färg på ljuset. Ljusflödet över träet på bryggan ser nästan retuscherat ut. Lite som ett datorspel.

 8. Peter

  Ja, det var minsann både en trevlig och givande tur det där:) Du har helt rätt, verkligen vackert. Solnedgången också;) Lustig halo solen fick.

 9. Jonas

  Ja, det må jag sæga var en ståtlig byggnad. Jag gillar din liknelse med færgen och vad de producerar också. Byggnaden i dess færg påminner faktiskt om en mysig, værmande brasa.

 10. Jonas Wodelius

  Ja, vad utsätter vi oss inte för, för att få till dessa bilder. Jag blev dyblöt och så tappade polariseringsfiltret i sjön idag när jag var ute på däck och fotade vågor.
  Men när bilderna blir såhär bra som ”Industrihamnen” blev, ja då är det värt det! Underbara färger, det strålande komposition, och så gillar jag hamnkranarna som står i parad till höger om Turning Torso också.

  1. Stefan

   Ajaj Jonas, polfiltren är ju inte direkt gratis! Där fick fiskarna sig en present.
   Såg också de där kranarna när jag kom hem och fick studera bilden närmare. Man skulle nog kört ett tele och zoomat in dem. Får väl sticka dit en annan kväll och göra om proceduren. 🙂

 11. Jonas Wodelius

  Ja, defenitivt! Å bilden är inte så tråkig, den heller. Riktigt finurligt fångat, måste jag säga. Det är nog inte många som har fotat en Ferrari såhär vilket gör den här till den mest spännande bilden på en Ferrari som jag någonsin sett… Riktigt snyggt fångat!

  1. Stefan

   Tesa: Helt klart en genre som tilltalar mig. Men det är förbaskat svårt att hålla koll på perspektiv, vinklar och komposition.

 12. Peter

  Gaah! Jag har exakt samma bild på väg upp men i andra färger åtminstone:) Det är ”faran” med våra gemensamma trevliga turer;)

 13. a_

  Kool! I denna vy borde väl egentligen den gamla gula tullmästarbostaden kommit med just i högerkanten. Men det huset har ju flyttats (!) till Neptuniparken…

 14. Peter

  Så mycket att gilla med den här bilden. Härligt liv i havet i allt från det vita skummet till den gröna biten i vågens rygg. Tjusigt!

 15. Peter

  Är den här kanske från vår senaste tur? Snart dags igen:) Superfint med nedtoningen av färgerna till den lite kalla nyansen. Ser nästan ut som en gammal bild från något bortglömt album:)

 16. A_

  Toppen! Dessa trotjänare till lokaltåg är ju snart ett minne blott. De nya större tågsätten ska väl börja levereras inom snart…

 17. Peter

  Har inte redan leveransen påbörjats i någon mindre skala? Tycker mig ha sett något fräschare lila fara förbi? Insidan vet jag inget om men utsidan tycker jag är lite trist. Jag är medveten om att ett tåg av naturen inte går att göra hur unikt som helst men ngn skillnad mot de gamla kunde de gott haft. Som de ser ut just nu lo(c)kar de ju inte till färd precis;)

 18. Peter

  Är det bara jag som tycker det ser tokigt smaklöst ut? På tok för mycket pynt vill jag påstå men man måste kanske vara på plats för att verkligen uppskatta det?:)

 19. Jonas Wodelius

  Oj, snyggt fångat!!
  Ja, den här bilden kräver verkligen att man studerar den en bra stund. Det finns mycket att hitta och det är, som du säger, svårt att veta vad som är ute och vad som är inne.
  Väldigt spännande bild!

 20. Jonas Wodelius

  Den här gillar jag! Precis som Peter skriver är den tidlös… Andas 70-tal, tycker jag.
  Är den tagen med shift-optik eller har du lyckats fixa linjerna så bra i PS?
  Hur som helst så är det dokumenterande gatufoto av hög klass!

  1. Stefan

   Peter och Jonas: Tycker själv att den känns väldigt mycket 70-tal. En gatubild som jag personligen är nöjd med. Nix Jonas, bara en liten objektivkorr i PS. Eftersom jag använt en DX-kamera och dessutom beskurit bilden i ovan och nedankant blev inte distortionen så farlig.
   Anders: Japp, NK ligger ju på andra sidan gatan.

 21. Peter

  Ja, det är verkligen hur vackert som helst vilket jag tycker du fångat fint här. Hoppas det vita och fräscha täcket ligger kvar länge men kanske inte in i mars som den gjorde i år;)

 22. Jonas Wodelius

  Ohh, vilken härlig vintervy!
  Å så perfekt och exakt exponerad den är. Ett enormt dynamiskt omfång där solen aldrig blir utbränd, samtidigt som det finns detaljer i de djupaste skuggorna. Du är en mästare på motljus, Stefan!

  1. Stefan

   Hehe, det finns en viss charm med mobilkameror. Det krävs ett lite annat tänk när man inte har tekniken på sin sida. Men jag utgår från att dina bilder blev betydligt bättre.

 23. Peter

  Åhåj. Det var minsann en cool klocka. Har inte vägarna förbi där så ofta men det är kanske dags för en titt på underverket:)

 24. Pingback: 20:20 « Gatsten

 25. Peter

  Hehe. Kul:)
  Själva har jag alltid varit ngn av en Nokiafreak. Den första var 3210: http://www.idhawati.com/wp-content/uploads/2010/06/Reviews-Nokia-3210.jpg

  Senare skaffade jag Nokia 8310 och den tycker jag fortfarande är en av de snyggaste mobiler som gjorts.
  http://www.handy-mc.de/fileadmin/img/galerie/nokia/nokia-8310/nokia_8310_1.jpg

  Nokia N76, som var den sista Nokian gorde att det blev just så. Fin och lyxig men blä vad dålig kvalitet. Krom som ”fjällade” och mjukvarubuggar.

  Nej, länge leve HTC:)

 26. Eva-Gun

  En vacker och delikat frukt.Kan berätta en liten story om clementiner.Hade en Afghanhundstik som älskade just clementiner.Lämnade jag hund och fruktskål ensamma hemma fanns bara skalen kvar. Var jag hemma och tog en clementin själv,tog hunden en ur skålen och la i mitt knä.SKALA den.så kan jag äta upp den.Att få en klyfta själv var en ynnest.Numera får jag äta upp hela den skalade clemnetinen själv.
  Snyggt foto

 27. Jonas Wodelius

  Den här gillar jag! T-skylten, det rostfria detaljerna, men kanske framförallt de upptrampade, svarta stigarna i snön… Efter en liten stunds betraktning avslöjar den lilla ”knappen” bildtitelns ursprung. Som en liten slutknorr, liksom. Snyggt!

 28. Jonas Wodelius

  Ja, det här är vackert! Murrigt grönt och det hårda sidoljuset ger härlig struktur åt skuggorna i mönstret. De stora fälten av flagnad färg skapar dessutom ett mönster i mönstret på ett spännande sätt.

 29. Peter

  Anar att vi kommer att få lite mer material från stationer och tåg då detta nu är ”ditt andra hem”;) Slå en signal nästa gång så skall jag vinka ner:)

 30. Peter

  Misstänker bilden är från vår tur? Tjusigt hur spåren lyser vitt. Jag fick inte till någon fin bild. Det var för svårt med den ljusa himlen och marken för mig och min kamera:)

  1. Stefan

   Japp, du var med när bilden togs. Lite kaosartat med alla lamporna, men spåren blev ganska koola.

 31. Jonas Wodelius

  Det här är ju mina gamla kvarter! :0)
  Ja, det är en härligt ”sug” i gatulinjerna och en fin gråskala. Jag ser att den är tagen med nya kameran också. Verkar den bra?

  1. Stefan

   Jonas: Så här långt verkar den riktigt bra. Välbyggd, mycket lätt, fokusen sitter där för det mesta, blixtmätningen fungerar utmärkt o s v. Visst, bilderna blir något brusigare på höga ISO jämfört med D3:an, men det är väl fullt normalt. Filmfunktionen verkar riktigt cool! En summering stavas nog prisvärd.

 32. A_

  Mycket skön distinktion mellan de myllriga gatorna kontra den stillsamma vidsträckta vattenytan. Fångas också av den läckra ’strimlan’ himmel i bildens ovankant!

 33. Peter

  Aldrig skådat den här kyrkan förr men vad fin den var. Färgglad och lite tacky kanske;) Dock ett suppersnyggt foto med spännande vinkel och symmetri.

 34. Jonas Wodelius

  Ja, den här kommer jag ihåg! :0)
  Skärpedjupet är verkligen ”spot on” i den här bilden och låser först blicken vid skylten och gräset vid stolpen för att sedan leda en vidare in i bilden, utmed vägen… Det här är en riktigt bra bild!

 35. Peter

  Snyggt som bara den! Kanske man skulle behövt lite tillbehör till sin egen kamera. Har ju bara den blixten som sitter i och den är inte så mkt att hurra över precis.

  1. Stefan

   Ett alternativ till dyra blixtar är faktiskt vanliga byggarbetslampor. Kostar bara några hundralappar. Kan kanske vara något att fundera på.

 36. Jonas Wodelius

  Det här är bra! Precis som Peter säger så är den dämpade färgtonen riktigt bra, men det jag gillar bäst är ändå kompositionen… Å skuggorna. Skuggorna är riktigt bra!

 37. Jonas Wodelius

  P.S.
  Bilden över Stockholm och Af Chapman som du har i ”headern” är fantastiskt bra!! Vilken detaljrikedom! Vilken gråskala! Helt underbar!
  D.S.

  1. Stefan

   Kul att ni gillar den. Och extra kul med tanke på att den är tagen med en gammal IXUS-kompakt på 6 Megapixel. Fast teknik är naturligtvis inte allt.

   Jonas: Det är lite ”turistvarning” på Af Chapman-bilden, men jag tycker ändå att den blev trevlig.

   1. Jonas Wodelius

    Fast dom är bra, dom gamla IXUS-kompakterna. Jag hade en 5-MP som jag har tagit en hel del trevliga bilder med. När den pajade köpte jag en ny IXUS med 10MP och ”28”mm vidvinkel och den är jag inte alls lika nöjd med… Man skulle kanske ge sig ut på Blocket efter en av de gamla hederliga modellerna! :0)

 38. Jonas Wodelius

  Ja, anden betonar hela känslan i bilden så hon tillför en hel del. Dom ovanliga molnformationerna och den smala landremsan med flygledartornet är också väldigt bra. Snyggt!

 39. Peter

  Ja, det är onekligen ett fint och mäktigt träd. Tycker du har fångat ”suget” i det fint:)

  Offtopic så har jag övat mig lite i min lägenhet och du har mycket riktigt rätt i att det behövs mycket mer vidvinkel. Får se vad som kan göras åt det.

 40. Peter

  Härlig bild och än mer härligt är det ju att våren äntligen verkar vara på väg. Blir blomma hos mig också. Om 1½ timme;)

 41. Peter

  Kvalitet är inte allt om innehållet är så här kul. Klart rolig bild men jag frågar mig om de dyker eller moonar för dig?:)

  1. Stefan

   Kul att du gillar den Jonas. Bilden är för övrigt tagen med min nyinförskaffade kompaktkamera, en Canon PowerShot S95. Klart nöjd med vad den presterar.

 42. Peter

  Mmm vad man myser när man ser dem, nu även i datorn;) Det är så härligt med alla dessa små vårtecken som börjar dyka upp överallt runt omkring oss.

 43. Peter

  Hmm, får nog ta mig en titt på huset nästa gång jag har vägarna förbi. Bilden är fin, jag gillar nog skuggorna och deras reflexer i fönsterna bäst.

 44. Eva-Gun

  Har sett norrsken ”live” mitt ute i norra Bottenviken.Vi fick kapten på båten att släcka ner allt ljus inklusive lanternorna och ha motorerna gående på lågvarv.Det är något som man aldrig glömmer.Att stå på bryggtaket och se ljusgardinerna som vajar på himlen och det sprakandet,som i vissa fall är öronbedövande,som hörs.Det var svårt att arbeta med prover den natten

 45. Peter

  Oj. Finns så mycket att tycka om här. En spännande miljö, Lampan, ristningen i golvet samt folket. Fint ”hittad” bild:)

  1. Stefan

   Hehe studentaj_vlar!
   Fast inne i huset finns ett museum också. Där man naturligtvis aldrig varit…

 46. Peter

  Det var minsann en lustig yrselkänsla jag fick när jag försökte bli klok på denna bild:) Fick inte riktigt ihop hur marken kunde fortsätta lodrätt rakt upp bakom trädet men det får väl vara en av kullarna i Torna Hällestadtrakten?:)

 47. Peter

  Snygg bild och mönstret du talar om, det syns väldigt tydligt och viskar förföriskt till mig om varma sommarbad;) Snyggt färgval också.

 48. Peter

  Helt fantastisk! En sån otrolig bild. Har ju även jag fotat månen vid tillfälle men 300mm kommer ju inte i närheten vad det gäller detaljrikedom. Får införskaffa en teleextender asap:)

 49. Peter

  Oo, vad trevligt! Även om jag inte är något superfan av fiske så hade jag gärna hängt på om jag varit hemma. Låter som att ni hade en sjysst och lagom stressig stund:)

 50. Jonas Wodelius

  Vackert och spännande! Vackra siluetter och en trevlig molnformation. Å effekten med genomslaget i solljuset kring mölle-foten är väldigt spännande!
  Snyggt!

 51. Peter

  Yikes en sån härlig kontrast du fått till! Grenar och blommor studsar nästan ut i mitt rum vilket ju inte är fel:) Snygg och härligt somrig bild!

 52. Jonas Wodelius

  … en svår fråga. Dock kan jag säga att du har lyckats få fram ett fantastiskt djup och en grym detaljrikedom i en ”enkel” maskros. Lika snyggt som skickligt!

 53. Peter

  Jag håller med Jonas. Vilket objektiv har du använt för sådan fantastisk skärpa över hela mælkebøtten? Måste provas:)

  1. Stefan

   Jonas och Peter: Kul att ni gillar bilden. Den är faktiskt tagen med min nya kompaktdigital, en Canon PowerShoot S95. En mycket trevlig kamera för att vara en kompakt. Men den saknar macrofunktion så mycket närmare än så här gick det inte att komma. Skärpedjupet är generellt mycket större på kompaktkameror. Vilket naturligtvis är en stor nackdel i många sammanhang. I just det här fallet var det dock en fördel.

 54. Peter

  Många härliga och snygga sommarbilder på sistone. Skall själv strax ut och se om jag kan hitta något att föreviga:)

 55. Pingback: Dandelion « Gatsten

 56. Peter

  Tänk. Om tusen år kommer kanske någon att sitta framför någon slags skärm, eller kanske det bara uppfattas direkt i hjärnan, och se på din fotoblogg och tänka ungefär som vi gör om runstenen:)

  Sjysst röd text. Är den verkligen så tydlig eller har den möjligen renoverats, alternativt redigerats av dig?

 57. Stefan

  Jag håller det för extremt osannolikt att bloggen överlever 1000 år. Sten känns betydligt tryggare än digitala ettor och nollor. Men onekligen en fängslande tanke…
  Färgen var tydligt röd, men jag har förstärkt färgen något så att den blir lättare att läsa på skärmen. Läste förresten att den här typen av stenar ursprungligen var helt målade. Men färgen har naturligtvis inte överlevt tidens tand.

 58. Peter

  Aha. Där ser man. Det hade jag ingen aning om med färgen. Inte heller att du var en sån meister på att läsa runor;)

 59. Peter

  Det skulle du ju inte sagt! Jag som redan gjort en mental anteckning om att ringa dig nästa gång jag var i behov av en snabb runavkodning:)

 60. Peter

  En helt fantastisk bild! Ser den framför mig som omslaget på någon känd persons memoarer eller något liknande. En fråga. Var mannen medveten om att du tog bilden eller ”smög” du dig till den?:)

  1. Stefan

   Peter: Om han var medveten eller inte har jag ingen aning om. Jag frågade i vilket fall inte.

 61. Richard

  Du har gjort en ful del av Lund mycket vacker! Som vanligt värd all respekt som fotograf!

 62. Stefan

  Tack Richard. Kan hålla med om att Bangatan inte är den vackraste gatan i Lund. Däremot är den intressant på många andra sätt. Kanske främst för att så många människor passerar den varje dag.

 63. Marie Lustig

  Stockholmskille som varit på resa förbi Skåneland
  ”I skåne klipper de gräsmattorna med många traktorer.”
  Ganska gulligt.

 64. Marie Lustig

  Visst är det härligt att folk cyklar och går i Sverige när tillfälle gives.

 65. Deborah

  Et dejligt billede. Du har så ganske ret i dine kamerabetragtninger. Nøjatigt de samme som mine 🙂 – Jeg har også altid kompaktkamera’et med mig (Canon IXUS).

 66. Peter

  Me like! Spännande med den, i princip, svartvita fasaden i stark kontrast till färgen av himmelen som reflekteras i fönsterna. Snyggt!

 67. Tesa

  Vilken vacker komposition! Jag gillar att både land, hav och himmel möts med ”trekanter”

 68. Anders_

  En fin bild som inspirerade mig att läsa om de små kåkarna i artikeln på Wikipedia…

 69. Birger Römbo

  Den är bra,jag sänder den vidare till Sarha i USA hon skall försöka med hög kvalitet
  på foto

 70. Tommy

  Läckra bilder i bloggen.

  Vad fotar du med ?
  Och hur lyckas du med bilderna när du fotar landskap och solen blir så snyggt synlig?

  1. Stefan

   Tommy: Kör primärt med Nikon D3, men även enklare kameror, exempelvis Canon SP S95.
   En viktig ingrediens för att lyckas med bilderna är att utnyttja kamerans RAW-format samt ett bra efterarbete i Photoshop.

   1. A_

    Se, jag tänkte väl det! Jag rådiggar den lite kontemplativa tonen i de målande texterna på sistone. Heja heja!

 71. pappa B

  Håller med dig Stefan. solnedgångar får inte många poäng böand de fina damerna och herrarna. Där skall det vara suddiga lik, svartmuskiga gruvarbetare loch begravningar. Jag brukar också ta meg ner till avet och sätta mig med stativen på någon klippa och ta några bilder. Jag har ju under 50-års tid fotograferat det vackraste vår herre skapat -kvinnan- så jag är absolut ingen naturfotograf. Med förutsättningar utöver det vanliga då jag föddes och växte upp mitt bland alla de stora nationalparkerna uppe i Lappland.
  De ”avkopplingsbilder” du visat här håller mycket hög klass både tekniskt och motivmässigt så det här behöver du sannerligen inte be om ursäkt för. JAg ser gärna fler bilder.
  Vi syns väl den 20:e kan jag tro?
  Bernt

 72. Eva-Gun

  Jag har också fascinerats av både soluppgångar och- nedgångar,framförallt till sjöss.Det ger något av livet sjävt.Det du har ”fångat” är allt på en gång.Solnedgång,moln,regnsläpp och havet som tar emot,solljuset i och under molnen och färgerna är helt fantastiska.

 73. Britt

  Hej.
  Ja, jag tycker också att den är något speciell. Mycket bra skärpa och det känns nästan som man går där i verkligheten.

 74. Peter

  Riktigt tjusig bild. Jag har faktiskt en väldigt snarlik på väg ut på min sida. Kanske inte vad det gäller motivet men definitivt vad det gäller färger och kontrast:)

 75. Pingback: Deborah's food and something

 76. Peter

  Spännande och snygga färger du använt dig av de senaste två gångerna. Ser precis ut som gamla vykort elle foton vilket jag antar är syftet?

  1. Stefan

   Tack Peter! Nja, syftet är nog främst att testa fram lite nya retuschmetoder. Kul att experimentera lite. Ibland blir resultatet riktigt tufft.

 77. Peter

  Härlig bild! Det var längesen jag kom ut där själv. Jag noterade också diset som hängt över Lund den senaste dagarna och ville komma ut för att se om man kunde göra ngt spännande av det men tyvärr räckte inte tiden till. Hur som helst kul att se en bild på hur det såg ut där uppe ifrån:)

 78. Lars Garadin

  Härlig bild..men..Brrr…får mig att komma ihåg fuktiga, regnoga..dimmiga, kalla novembermorgnar när man låg i lumpen och blev uttransporterad till Sisjöns skjutfält här i Göteborg för någon meningslös skjutövning eller någon ännu meningslösare söka-skydd-från-terrängbilsövning. Såna ”byggnadsverk” fanns lite här och var där.

  Trots dessa trauman utvecklades jag till en hyfsat bra soldat enligt slutbetyget från plutonschefen.

 79. A-

  Vacker bild! Gissade innan jag läste texten att det var taget vid Knivsåsen; precis efter ’vattenpölen’ på väg mot enebackarna…

 80. A-

  Verkligen, ett grymt lyft!
  Kollade du även in den gamla vänthallen med sina assnygga bruna ’restaurangbås’ med lite Paris/Berlin-känsla?

  1. Stefan

   Ja, det är väl egentligen vänthallen som är det riktiga lyftet. Känns som om delar av den gamla saluhallen flyttat dit.

 81. Peter

  Ännu en fantastisk bild! Undebart ljus och fina skuggor. Gillar hur upplyst lådan är på båda sidorna. Kommer det mer från den Stockholmska underjorden?:)

  1. Stefan

   Peter: Ja, vi får väl se. Blir kanske en riktig djupdykning framöver. Down to the underground! 🙂

 82. Deborah

  Rigtig smukke farver 🙂 – Husk du også er velkommen ovre hos mig. Ville bestemt sætte pris på dine kommentarer også er jeg sikker på.

 83. A_

  Intressant! Du borde mixtrat in en sol eller två till för den riktigt genuina utomjordiska känslan…

 84. Lars Gradin

  Oavsett vilken sorts djur det är….vilken bild alltså..snacka om att frysa ett ögonblick av fart.

 85. Deborah

  Hej Stefan, lukker du for kommentarer på nogen indlæg?? Og er svare du ikke som hovedregel? Jeg undre mig, for gik baglæns, og det ser ud til, at du ikke vil svare, og har lukket for kommentar på et indlæg, jeg har kommenteret!

  1. Stefan

   Deborah: Jodå, nog svarar jag alltid. Men absolut inte på alla kommentarer. Jag brukar helt enkelt svara när någon ställer en fråga eller skriver något annat som kräver ett svar. Konstigare än så är det inte. Att de äldre inläggen är stängda beror på att jag har ställt in min WordPress så för att minska mängden spam. Det brukar ändå inte finnas någon som kommenterar 30 dagar gamla inlägg.

 86. Deborah

  Super fotot, fantastiske farver, skyer og lys 🙂 Rigtig sommer. Det er det ligesom bestemt ikke nu, så dejligt med sådan et varmt foto.

 87. Peter

  Tycker jag känner igen det där? Kan det möjligen ha varit den gången jag var med? I vilket fall önskar jag herrn en riktigt god jul:)

 88. Tomtenissan

  Augustikväll på stranden typ i morgon, vädret är helt galet och tiden galopperar…// 🙂

  1. Stefan

   Kul att du gillar den Peter. Jag tycker att bilden blev över förväntan. För mig är den väldigt mycket Stockholm.

 89. peter

  Cool bild som jag tycker är lite svår att få ”grepp på”. Det skulle nästan lika väl kunna vara en bergskedja:)

 90. Konstkritkern

  För tankarna till Juan Miro…, jag ska kolla igen imorgon när jag är nykter, ha ha. Jag gillar iallafall!

 91. peter

  Inte så dumt att gräva i lagret om såna här godbitar kan hittas. Snygg! Jag är gärna med på en tur för jag har också ebb här borta.

  1. Stefan

   Bilden har fått en rejäl behandling i Photoshop. Fast i praktiken handlar det bara om gammal hederlig mörkrumsteknik.

 92. peter

  Älskar bilder med solen som bryter igenom med strålar så som den gör här. Fin utsikt över slätten är det också från denna punkt.

 93. Lars Gradin

  Cool bild. Blir alltid lite kul effekt när föremål som finns i vår vardag men som ingen lägger märke till att dom finns helt plötsligt får all uppmärksamhet.

  Dessutom , fattar man var George Lucas fick iden till Darth Vaders mask 🙂

  1. Stefan

   @lars och @peter Ja, den blev ganska cool! Fast personligen retar jag mig lite på elledningen i bakgrunden. Men den går naturligtvis att retuschera bort med ett enkelt ingrepp. I övrigt har jag gjort en del retuscharbete för att jobba upp den slitna patinan på signalen. Notera även att fotografen kom med på bild.

 94. peter

  Spännande! Gillar speciellt den första bilden.
  Du kanske skulle försöka lägga in den hos Bjurfors eller något?:)

  1. Stefan

   @peter Nja, men med lite spackel och färg hade det kunnat bli en lite udda sommarstuga.

  1. Stefan

   @peter Tja, ursprungsbilden innehöll inte så många färger och isen är ju bara vit. Därför körde jag en monokrom bild med grönblå ton.

 95. peter

  Detsamma tack. Suttit en massa på balkongen i solskenet och tittat på di unga som drar mot stadsparken. På ålderns höst finns inte så mycket annat att göra;)

 96. peter

  Ser härligt ut. Spännande med den okända vägen. Förstår det är samma som du pratade om häromdagen? Ser fram emot en visning, kanske redan idag?:)

  1. Stefan

   Peter: Jag jobbar fram till kl 18 idag. Men vi hinner kanske med en liten tur på kvällskvisten?

 97. Magnus Gustavsson

  Kanske vi skulle kolla in Täby, där finns det artilleriställningar, skyttegravar å bunkrar och en riktig Galoppbana.

  1. Stefan

   Magnus: Den sistnämnda har jag dokumenterat relativt väl vid det här laget. 🙂 Dock inte de tre förstnämnda. Låter spännande.

 98. Carina Bengtsson

  Vilka underbara bilder du tar!!
  Jag skulle verkligen kunna ta tjusiga bilder men jag är bara en glad amatör.

  Jag lånar en av din bild och lägger ut på min blogg och så hänvisar jag till dig.
  Hoppas det är OK. Hör av dig om inte så tar jag bort den igen.

  Ha en fortsatt skön Skåne tur.
  Mvh
  Carina

 99. peter

  Snygg. Aldrig tänkt på att fotografera dem:) Blir en ganska tjusig och symmetrisk historia med tre lika långa ord som slutar på s.

   1. peter

    I know:) Problemet är bara att månen ju oftast bara är synlig på kvällen/natten och då är det inte så lätt utan bil men jag hänger gärna på dig:)

  1. Stefan

   Helt ny är den egentligen inte. Har haft den i ca två veckor, men det är först nu allt börjar komma på plats. Det är en släpbar workstation från HP.

  1. Stefan

   Ja, det är sant. Som tur är finns det vackra dagar även på hösten. Tog bilden vid ungefär samma tid ifjol.

 100. Peter

  Tjusig. Ja, fälten är gröna och fina. Tog en cykeltur till Staffanstorp och det kändes nästan som vår i luften när man cyklade förbi de gröna fälten.

  1. Stefan

   Hehe. Jag har faktiskt fuskat lite i efterarbetet. Tonat lite här och var. Men i grunden handlar det bara om att lyfta fram och förstärka ljuset.

 101. Stefan

  Det är väl så 🙂 Extra trevligt när man kan få med något intressant i förgrunden. Men då krävs det nästan flera exponeringar eller ett graduerat gråfilter.

 102. Anna

  Hej!
  Vad roligt att du tar upp just detta just nu! Jag visste inte att du fotar med d7000! Jag letar sedan ett tag efter min nya följeslagare eftersom min Sony inte riktigt hängt med i utvecklingen. Min kompis köpte precis en d7000, men jag har varit lite för inställd på att köpa ”det bästa” och bara siktat på en fullformatkamera – ett troligen alldeles för högt (och dyrt) mål har jag kommit fram till.

  Jag fotar ganska mycket galopp och sport och det är kanske det som mest sätter krav på kameran – som autofokus och så. Tror du att denna d7100 kan vara något att sikta på?

  Det är så kul att se dina bilder! (inte bara galoppbilder då!!)
  /Anna

  1. Stefan

   Det är alltid svårt att säga innan man testkört kameran på riktigt. Vad kameratillverkaren påstår i marknadsföringen är en sak, vad den levererar i praktiken något helt annat. Vad jag har läst är autofokusen på Nikons billigaste fullformatskamera, D600, inte lika vass som den dyrare D800. Båda är ganska långsamma när det kommer till seriebildstagningar. D4:an är bra på allt men kostar därefter. D7100 kan alltså vara en bra kompromiss till ett överkomligt pris. Men jag skulle nog vänta en liten stund och läsa testerna först.

   1. Anna

    Tack för ditt svar! Jo, jag kommer ändå få den tiden det tar att spara ihop pengarna att fundera och kolla vidare, så än får min Sony följa med. Men tack så mycket! 😀

 103. Frasse

  Härlig bild. Är bilden möjligtvis tagen i närheten av Skallkrokens hamn (hamnen i Haverdal)? Med blickpunkt mot Särdal? Jag kan nästan känna doften av sandstranden blandat med havsdoften. Tänk att det bara är 3-4 månader kvar innan man kan gå där igen. 🙂 Ha en härlig vår…..//Frasse (som bor i Gullbrandstorp men jobbar i Haverdal.)

  1. Stefan

   Det var några år sedan jag tog bilden och jag är inte från trakten. Men efter att ha konsulterat Google Maps gissar jag att du har helt rätt Frasse. Trevligt att du gillar bilden. Jag önskar en trevlig vår tillbaka.

 104. peter

  Tack för info. Om byggnaden har jag så klart hört men inte vetat mycket mer än att den vid något tillfälle nämndes tillsammans med dans. Spännande men, som du skriver, lite smått tragiskt.

 105. peter

  Härlig bild. Får en att vilja damma av klubborna. Har aldrig tänkt på stället som fotoplace men det är det ju absolut:)

 106. peter

  Spännande sätt att se en stad och håller med om cykelns värde i en sådan situation. Förra årets tur I Belgien visade att den är perfekt. Man kan stanna precis när man vill för att utforska något man fastnat för och cykla förbi lite råkigare bitar. Betydligt mer räckvidd än via fötter.

  1. Stefan

   Exakt så är det. Noterade även att många utländska turister hyrde citybikes på de många uthyrningsställen som numera finns i Stockholm. Med cykel går det att uppleva hela staden istället för bara ett eller två kvarter.

 107. peter

  Spännande! Som vanligt är dina historiska nedslag grymma:) Hur kom du ut på vägen om den är stängd? Är du precis vid avstängningen kanske?
  Tjusig bild så klart!

  1. Stefan

   Du är inne på rätt spår Peter. Jag stannade till där den gamla vägen anslöt till den nya och använde apostlahästarna sista biten. 🙂

 108. Elisabeth

  Det är bilder som denna som gör att jag saknar Skåne. Ibland. Hösten är ju så fantastisk och underbar med lövskogens eldiga färger.

  Hittade bloggen av en tillfällighet genom ett inlägg som delats på FB där du skrev om ditt minskade uppdrag. Jag var själv aktiv amatörryttare och tränare under mitten av 1990-talet och jag minns dig och dina bilder med stor glädje (även om du förmodligen inte minns mig alls 🙂 ). Med tanke på vad som hänt inom galoppsporten de senaste åren ångrar jag inte beslutet att sluta med galoppen och flytta norrut (det blev Haparanda till sist…)

  Det jag egentligen vill säga är: Tack för att du delar med dig av dina underbara skildringar av Skåne och jag hoppas du får många uppdrag framöver, trots minskat arbete inom galoppen. Jag kommer att följa dig på bildbloggen även om det inte precis hjälper mot eventuell hemlängtan 🙂

  Ha det gott Stefan!
  //Elisabeth Nilsson (f.d Andersson)

  1. Stefan

   Jättekul att du hittat bloggen och följer den Elisabeth! Och stort tack för den fina kommentaren. 🙂
   I och med att jag har betydligt mindre att göra för galoppen nu kommer jag definitivt att lägga mer tid på att fotografera annat. Inte minst de bästa och vackraste sidorna av Skåne.
   Ha det så bra i Haparanda!
   /Stefan

 109. Bröllopsfotograf Piteå

  Å vad fine bilder det var på din blogg. Et nöje att sitta och surfa rundt på dina bilder..

  1. Stefan

   Vintern är kanske redan över? Snön smälte ju bort förra veckan. Nu ser vi fram mot våren! 🙂

 110. peter

  Spännande och snyggt. Inte ens vetat om skapelsen förrän nu. Vi borde kanske undersöka om en öl kan avnjutas där uppe?

  1. Stefan

   Hehe, ja det kan ju vara värt att undersöka. Hur som helst får jag en ny restaurang som ligger ganska nära bostaden.

 111. peter

  Tack för intressant djupdykning. Ja, parken var väl uppe till diskussion så sent som förra året. Den är ju ganska stor och eftersom den inte används så mycket kan jag tycka att en försiktig bebyggelse på delar av området skulle kunna vara spännande, och göra att parken används mer. Kanske.

  1. Stefan

   Jag håller med dig Peter. Men frågar du folket som bor granne med parken så har de garanterat en annan åsikt. 🙂

 112. Emelie

  Slank in på din blogg för första gången via bloggportalen och måste säga att du tar riktigt fina bilder! Ha det fint // Emelie

 113. peter

  Ännu en härlig djupdykning i den skånska myllan. Hade ingen aning om att det ens fanns ett samhälle där. Enbart kiosken är nästan värd ett besök!

 114. peter

  Ja, det är verkligen en otäck situation. Spontant känns det ju inte som att Putin kommer att backa men man frågar ju sig hur pass galen han är.

 115. Stefan

  Stort tack Peter! Jag har ju betydligt mer tid nu så ambitionen är att göra minst en bloggpost per dag. Vi får se hur länge det håller 🙂

 116. The Northern South

  Du hittar mera backar och utsikt på Vombsjöns nordsida! Om du kommer från Björka så sväng till höger mot Öved, fortsätt genom byn (fast stanna gärna och ta några bilder; korsvirkeshusen är fantastiska) och den enastående allén. Sväng sedan vänster mot Gårdstånga vid den gamla smedjan i slutet av allen. Sväng till höger upp i skogen så fort du finner en avtagsväg. Sedan har du tillgång till ett vitt nätverk av grusvägar och stigar åt alla möjliga håll. Kommer du i gryningen eller skymningen finns stora möjligheter att se vita hjortar. Mejla om du vill veta närmare bestämt var!
  Hälsn
  kusin Anna

  1. Stefan

   Åh, hej kusin! Helkul att du har hittat min blogg. Och stort tack för tipset.

   Jag har varit vid den norra stranden en gång tidigare. Men det var några år sedan nu och det blev bara ett kortare stopp med bilen. Gjorde en sökning och såg att jag publicerat en bild från just det tillfället. Precis som du skriver. Backarna är betydligt högre i bokskogen vid den norra stranden.

   Lovar att jag ska undersöka terrängen där de närmaste veckorna. Kanske när vitsipporna blommar eller när bokskogen slår ut? Vombsjön är ju inte enorm så en ”Vombsjön runt” på cykel känns som en lagom utmaning.

   Än en gång, jag blev glad för din kommentar och hoppas att allt är bra med dig.

 117. peter

  Du har verkligen kommit igång med vandrandet. Det såg ut att vara en fin dag igår när man satt där och blickade ut genom ett fönster. Suck.

  1. Stefan

   Ja, utöver att man får härliga naturupplevelser och mycket frisk luft är det faktiskt en riktigt bra motionsform. Och ett bra komplement till cyklandet. Enda haken är att det tar en del tid. Men just nu ger jag mig den tiden. Annars är jag ju nästan expert på att sitta vid datorn och uppleva årstiderna genom ett fönster. 🙂

  1. Stefan

   Backsippan är en fridlyst blomma, men relativt vanligt förekommande på fäladsmarkerna vid Billebjer, Måryd och Knivsåsen. Det är säkert där du sett den.

  1. Stefan

   Jo, fast så är det ju ganska ofta. Det enkla och till synes obetydliga kan vara väldigt vackert.

 118. Lars

  Såg länken till din blogg på linkedin. Det är ju ingen nyhet att du kan fotografering, men jag blev ändå jäkligt imponerad! När kommer boken ”Skånes vandringsleder i bilder”?

  /Lars

  1. Stefan

   Heltrevligt att du gillar Lars! 🙂
   Om det kommer någon bok återstår nog att se, men det är riktigt kul att återupptäcka närområdet när man inte riktigt haft tid tidigare. Skåne har så mycket att erbjuda och jag vill gärna dela med mig av det.

 119. Elisabeth

  Nostalgi! Är döpt där och promenerar alltid förbi när jag är hemma och hälsar på päronen 🙂

 120. The Northern South

  Den här bilden tycker jag är fantastisk! Färgerna, det oväntade, skuggspelet.

  OM du skulle komma på idén att göra en sydvästskånsk fotoalmanacka för 2015 så är jag spekulant, särskilt om du väljer den här bilden för april.

  1. Stefan

   Roligt att du gillar bilden!
   Tja, om det blir en almanacka får vi väl se.
   Oavsett vilket finns det ju en ny bild här på bloggen i stort sett varje dag. 🙂

 121. The Northern South

  Jag är helt betagen av den här bilden. Det är så mycket som är intressant. Kontrasten mellan det växande organiska och det strama arkitektoniska. Kontrasten mellan det suddiga skuggspelet på väggen och de knivskarpa avspeglingarna i fönstren. Kontrasten mellan det beiga och bruna i väggen och det blå och gröna i fönstren.

  Den här och bilden på vitsipporna vid Toppelagård är mina favoritbilder hittills i år på bloggen!

 122. The Northern South

  Doftar de? Vi har en småblommig klängros av en sort som är mycket vanlig här i Portugal och den doftar underbart när den blommar – vilket var för en månad sedan här.

  1. Stefan

   Njae, jag har inte märkt att de doftar. Annars är det jag som har dåligt luktsinne. 🙂 Men det varierar säkert en hel del mellan olika sorter. Min gissning är att de småblommiga doftar mest.

 123. Jennifer

  hur tar jag såhär fina bildeR? 🙂

  Kika gärna in på min blogg för att få en inblick i hur en läkarstudent som älskar mode, lever i Belgrad.
  Donnads.devote.se

 124. Kirsti Nilsson

  Hej! Har du testat att spela in i slowmotion? Min kamera slår om till normal hastighet efter en stund av sig själv… Vill kunna spela in när vi spränger så man hinner se hur stensprutet far.
  Fina sekvenser med solnedgången!

  1. Stefan

   Jag har tyvärr inte hunnit testa slowmotion-funktionen. Utan att veta exakt gissar jag att problemet kan bero på att ditt SD-kort inte är tillräckligt snabbt. Testa med ett nytt minne så går det kanske bättre.

  1. Stefan

   Ja, jag fick vänta en stund innan traktorn var i rätt läge. 🙂
   Trevlig att du gillar bilden Peter!

  1. Stefan

   Än så länge har de inte gjort mig något ont. Så jag håller dem oskyldiga fram till dagen då motsatsen bevisas…

  1. Stefan

   Kul att du gillar den Peter!
   Jo, det blåste en hel del, men det är delvis en fördel när man filmar. Det blir snyggt när löven rör sig. Nackdelen är att det inte går att fånga bakgrundsljudet.

  1. Stefan

   Tack och roligt att du gillar den!
   Jag tror att man kan hitta något vackert i det mesta. Men inte förrän man skurit bort allt det där som inte är lika tilltalande.

  1. Stefan

   Hehe, tror faktiskt att jag har varit med på ett litet hörn i något klipp tidigare. Men som jag skrev. Storyn om att man färdas längs en ganska lång sträcka blir ju klart tydligare på det här sättet.

  1. Stefan

   Trevligt att du tycker så Peter. Ämnet kan tyckas vara lite udda, men faktum är att just den här typen av poster brukar vara de mest besökta på bloggen.

  1. Stefan

   Ja, lite vinter blev det trots allt. Om väderprognosen stämmer kommer nog den mesta av snön att smälta bort de närmaste dagarna. Det är förresten inte rådjur ute på fältet. Det är dovhjortar. Men det är naturligtvis omöjligt att se i själva klippet.

 125. peter vang christensen

  En vacker bit Skåne! Det är trevligt att sätta sig en stund med dina klipp. Man får några minuter lugn och ro och kan njuta av det du sett. För en som inte har så lätt att komma ut i naturen just nu är det guld värt och jag ser fram emot att se hur du fångar den annalkande våren och sen sommaren.

  1. Stefan

   Det är en stor anledning till att jag spelar in och publicerar videoklippen! Dels är det roligt att visa upp miljöerna, men ibland kan det även vara svårt att i ord beskriva det man ser och upplever. Då är några minuters rörlig bild perfekt! Att jag sedan lär mig rörlig bild på samma gång är naturligtvis inte helt fel.

  1. Stefan

   Jag håller med. Fast den här säsongen tycker jag att vintern har varit i klenaste laget. Några fler riktiga vinterdagar kunde vi ju haft.

  1. Stefan

   Ja, det senaste året har jag upptäckt platser i Skåne som jag knappt trodde fanns.

  1. Stefan

   Jag brukar få många förfrågningar om vägbeskrivningar. Men jag har lite som princip att inte uppge var den här typen av platser ligger, i synnerhet inte på bloggen. Halva nöjet är ju faktiskt att leta upp dem. 🙂

  1. Stefan

   Ja, det ligger en liten restaurang vid hamnen. Ytan såg lite öde och risig ut när jag var där igår, men ibland kan skenet bedra.

 126. Susanne Hultman

  Har själv inte varit där men några fotokompisar besökte platsen för ett tag sedan och plåtade grodor. Du hittade inga sådana? De lär vara svåra att upptäcka men är väldigt vackra när man väl får syn på dem och bilderna de visat var väldigt fina.

  Annars tänker jag mest på lera när jag hör Fyledalen. Sådan man gör keramik av.

  1. Stefan

   Nej, några grodor kunde jag inte se. För att hitta sådana små krabater hade jag förmodligen fått stanna lite längre. Nu gjorde jag bara några korta stopp med cykeln. Men jag kommer garanterat att återvända dit för det är en väldigt vacker plats. Får kika lite närmare då.

 127. Susanne Hultman

  Nej, inte blev den tokig inte, kompositionen, och inte heller bilden i sig. Tycker om symmetriska bilder som har något asymmetriskt i sig. Det har den här som dessutom har en färgskala jag tilltalas av. Snyggt!

  1. Stefan

   Roligt att du gillar bilden Susanne! Ett motiv med nedtonad färgskala och relativt enkla och distinkta former blir ofta ganska schysst.

  1. Stefan

   Tack! Ja, så länge regnet håller sig borta är det riktigt vackert. Har blivit alltmer förtjust i hösten på senare år.

  1. Stefan

   Så är det! Jag tycker att det är mycket enklare att hitta motiv när solen bländar som värst. Roligt att du gillar bilden Susanne!

  1. Stefan

   Ja, dagen himmel var diffust ljusgrå och allt annat än intressant. Då gäller det att fylla bildytan med något annat innehåll. 🙂

 128. Susanne Hultman

  Ja, jisses, vad vackert!

  Tänkte jag skulle ge mig ut med kameran idag eftersom jag på vardagarna tyvärr jobbar inomhus under den ljusa delen av dagen och hade väl hoppats att den vackra rimfrosten skulle stanna kvar ytterligare en dag så att jag fick chansen, men tji fick jag.

  1. Stefan

   Rimfrost har tyvärr en tendens att försvinna snabbt, oavsett om det är frost eller tö. De magiska ögonblicken är inte sällan korta.

  1. Stefan

   Det känns bra att vi åtminstone fick några riktiga snödagar i Skåne den här vintern. Nu ser de tyvärr ut att vara över för den här gången. Vi hittar säkert något bra tillfälle framöver. Inte minst då kvällarna blir lite ljusare.

  1. Stefan

   Ja, det var en fin tur. Jag får väl ta en ny tur dit när vitsipporna blommar och bokskogen slår ut. 🙂

  1. Stefan

   Den är lika efterlängtad varje år. Och nu snackas det om tvåsiffriga temperaturer i väderprognosen. 🙂

  1. Stefan

   Jag förstår inte hur det gick till. Han måste ha blivit helt paralyserad när han såg mig.

  1. Stefan

   Inte den här gången eftersom det var cykling som stod på agendan. Men jag har varit där tidigare. Vill minnas att det var trevligt.

  1. Stefan

   Det ser onekligen lite märkligt ut. Men jag antar att bokträd har ett väldigt djupt rotsystem. Kul att du gillar bilden!

 129. Peter Vang Christensen

  Länge sedan det blev en kommentar men det beror inte på dåliga bilder. De är kanon hela högen, som vanligt. Gillade i synnerhet kobilden men är ju som du vet också svag för dina poster som innehåller lite info om smått och gott i vår omnejd, som i dagens post. Keep up the good work!:)

  1. Stefan

   Tack Peter! På bloggen vill jag ju helst bara lägga upp bilder som har någon form av story och intressant information. Just denna är ett bra exempel. Övriga bilder som jag inte har så mycket att berätta om hamnar oftast bara på Instagram och Facebook.

 130. Susanne Hultman

  Wow, också jag är svag för sådana här bilder! Vackert, vackert.
  Ser dem också när jag är ute och cyklar men stannar tyvärr alltför sällan för att fånga dem.

  1. Stefan

   Allra vackrast är fälten på morgonen och kvällen när solen står relativt lågt. Ibland borde man stanna oftare och trycka av fler bilder. 🙂

  1. Stefan

   Ja, landskapet är föränderligt. Nu får de nog snart ta och röja upp lite björksly för annars växer hagarna igen.

 131. Ingrid

  Vackra bilder som vanligt. Tack för tips om var man kan ta en tur på lite andra ställen än där man brukar!

  1. Stefan

   Stort tack Ingrid. Det finns många spännande platser i närområdet. Det gäller bara att finna dem. 🙂

 132. Susanne Hultman

  Området kallades Amerika även i Eslövs kommuns exploateringsprogram när man ställde i ordning fem småhustomter precis norr om naturreservatet. Vet inte alls var namnet kommer ifrån, men kan försöka ta reda på det.

  1. Stefan

   Intressant! Det kan vara så enkelt området påminner lite om en prärie. Och det har ju alltid gått boskap där. Men jag vet som sagt inte.

  1. Stefan

   Åtminstone på några av dem. Alla ville liksom inte hålla sig på samma skärpeplan. 🙂

  1. Stefan

   Tack Peter! Glöm inte bort att det krävs en del tur också. Men ju mer man fotograferar, desto mer tur har man! 🙂

 133. Susanne Hultman

  Jag är ingen fågelfantast och har i stort sett aldrig varit ute och tittat på fåglar (undantaget tranor), men när jag ser dina fina fågelbilder blir jag nästan sugen på att åka ut och leta efter dem. Verkligen fina foton!

  Förresten så har jag inte fått fram någon mer info om Amerika i Flyinge. Kommunekologen nämnde dock att området även benämns ”Lilla Amerika”.

  1. Stefan

   Det är både roligt och spännande att fotografera fåglar och andra djur. Fast det kräver en hel del tålamod och ibland kommer man hem ”tomhänt”. Och så det eviga problemet att brännvidden aldrig räcker till. Men det roliga med just fåglar är att de i stort sett finns överallt.

   Jag fick lite info ang Amerika från annat håll. Det är tydligen en gammal skröna om en man som tänkte emigrera till Amerika men inte kom längre än till ”Flyinge ängar”. Låter inte helt orimligt. 🙂

  1. Stefan

   Njae, den hänger liksom längst ut på en liten gren. Men jag håller med om att det ser lite konstigt ut.

  1. Stefan

   Jo, det breddar allt bildmaterialet en smula här man plötsligt har möjlighet att komma nära vilda djur. Men alla bilder har ju sin charm. Det finns inte tid för så mycket tanke och komposition när du ska fånga en flygande rovfågel under ett par tiondelar. 🙂

 134. Peter Vang Christensen

  Gillade den här bilden en massa. Både fågel och enbuske. Kan det inte vara något för herrn att sammanställa en lista på de fåglar som dykt upp här samt kanske en på de typ tio som du skulle vilja fånga?

  1. Stefan Olsson

   Kompositionen blev ganska trevligt med en helt diffus bakgrund i ”ramen” just där fågeln sitter.
   Det är väl inte omöjligt att jag sammanställer någon form av lista framöver. Men än så länge jagar jag ju inget speciellt. Jag är mest nöjd med att över huvud taget pricka något i sökaren :). Vill man bara kolla igenom mina publicerade fågelbilder på det smidigt sätt är det bara att klicka på etiketten fåglar under bloggposten.

 135. Ingrid

  Finaste fågeln enligt mig . Kul att lyckas ta ett så pass bra foto.Dom e sjukt snabba o skickliga.

  1. Stefan Olsson

   Hehe! Men det är ju vägen till bilderna som är det riktigt roliga, inte själva slutresultatet. Jag tror att du hade lyckats ganska bra. 🙂

 136. Susanne Hultman

  I slutet på augusti var jag ute vid Skarhults slott och där fullkomligt vimlade av amiralfjärilar i planteringen bakom slottet där de satt på rudbeckiorna. Några fastnade på min kamerasensor tillsammans med citronfjäril och påfågelöga.

  1. Stefan Olsson

   Det är förmodligen så att de lockas till vissa blommor. Och när många blommor börjar försvinna i augusti/september samlas fjärilarna antagligen där det fortfarande finns blommor kvar.

  1. Stefan Olsson

   Det har nog mycket att göra med att bilden skalas ner från 800 px bredd till ca 624 px i WordPress. Men sedan spelar så klart färgen på bakgrunden alltid roll. Vi får hålla tummarna för att ett ordentligt högtryck drar in över Skåne de närmaste veckorna med klart och kallt väder.

  1. Stefan Olsson

   Tack Björn!
   Någon utställning lär det nog inte bli på ett tag. Jag nöjer mig med att visa upp mina bilder på nätet.

  1. Stefan

   Ja, det blir definitivt ljusare. Och igår fungerade snön på marken som en jättereflektor. 🙂

 137. Peter Vang Christensen

  Tjusig som vanligt!

  En fråga om bildeditering. Här hade jag kanske markerat fågeln och kört lite blur på den blå himlen för att få bort ”pixligheten”, om du förstår vad jag menar.
  Hade du kunnat göra det? Om inte, varför?:)

  1. Stefan

   Jag antar att du menar brus. 🙂
   Alla digitala bilder innehåller brus. Vissa mer, andra mindre. Den här bilden är tagen på låga ISO 320 och bruset är därför relativt måttligt. Men jag brusreducerar i princip alla bilder i RAW-konverteringen. Och om de är väldigt brusiga kan jag lägga på ytterligare filter senare i efterbehandlingen.
   Allt är så klart upp till tycke och smak. Själv ser jag inte att bruset nödvändigtvis måste bort. Överanvändning av filter som reducerar bruset kan även leda andra ”artefakter”, som gör att bilderna ser onaturliga och helt sämre ut.

  1. Stefan

   Tack Peter! 🙂
   Bilden blev inte så tokig, trots att det var ganska mörkt där jag tog den. Det som gör bilden hygglig är nog bland annat de dämpade färgtonerna och djupet i bakgrunden.

  1. Stefan

   Roligt att du gillar bilden! Ja, jag blev nästan själv överraskad när jag kollade in bilden på kameradisplayen. Göken har visserligen ett speciellt rörelsemönster i luften, men på avstånd kan det ändå vara lätt att ta den för en skogsduva eller falk.

  1. Stefan

   Nej, när jag väl kom fram till regnbågens fot hade guldet blivit sand. 😉

 138. Peter Vang Christensen

  Jag har försökt fånga svalor under så lång tid att jag gett upp med tanken att de helt enkelt är naturligt suddiga. Detta har jag lärt mig att leva med. Tack för att du förstörde det:). Bilden kanon, som vanligt!

  1. Stefan

   Rävar ser jag lite då och då. Att fånga dem på bild är dock en annan femma. Räven är otroligt försiktig och dessutom listig. Men vilda rävungar har jag aldrig sett tidigare så nog var det en upplevelse alltid.

  1. Stefan

   Många tack Peter. Det är otroligt hur mycket en bild lyfter i efterbehandlingen. I kameradisplayen var vitbalansen helt fel, men slutresultatet blev inte så tokigt. Att bakgrunden blev så gul beror på det varma kvällsljuset.

 139. John Jonasson

  Vackert foto på den vackra ladusvalan. Har bara lyckats fota den två gånger stillasittande, annars har det varit att jaga den med kameran och hoppas få något hyfsat foto!

  1. Stefan

   Ladusvalan är ganska orädd och lätt att fotografera om man hittar den stillasittande. I flykten är det en helt annan femma.

 140. Susanne Hultman

  Fantastiskt fint foto!
  Känns lite som om någon där uppe i himlen snart tittar ut genom ”hålet” som bildats. En högre makt? Nej, jag tror inte på någon sådan, men bilden skulle säkert passa i en kyrka eller liknande.

  1. Stefan

   Tack Susanne och roligt att du gillar den. Oavsett vad man tror på väcker bilden onekligen en del tankar, känslor och fantasier. Och det är ju lite så det ska vara. Den här typen av bilder brukar nästan alltid väcka frihetskänslor hos mig.

 141. peter vang christensen

  Som vanligt jättefina bilder! Det där med extender skulle jag minsann också vilja prova på.

  1. Stefan

   Teleextendern har sina för- och nackdelar. Oftast överväger nackdelarna. Men så finns det så klart vissa situationer då den kommer till användning.

 142. Jan-Olle Olsson

  Hej! Det är alltid lika roligt att titta in på din blogg och njuta av dina bilder. Du har inspirerat mig att börja besöka markerna vid Krankesjön och Vombs ängar. Lättillgängliga marker om man som jag är lite rörelsehindrad i det ena benet. Jag var vid Sjötorps ängar nu i veckan och fick lite bilder med mig hem. Jag startade en fotoblogg i våras, så där kan du se lite av vad jag har åstadkommet.
  Hälsningar Jan-Olle Olsson
  http://www.jan-olle.se

  1. Stefan

   Så roligt att läsa att mina bilder har skänkt lite inspiration. Kranke och Vomb är alltid säkra platser om man vill se fåglar i synnerhet och djur i största allmänhet. Och det gäller faktiskt året runt. Själv har jag kört min fotoblogg i olika former i mer än tio år. Det är ett bra verktyg för både motivation och inspiration.

  1. Stefan

   Jag håller med dig Jan-Olle! Speciellt när man hör dem i skymningen. Det är inga små djur direkt.

 143. Peter Vang Christensen

  Väldigt fina men var är din initiativförmåga egentligen? Du kunde ju knutit fast en kvist på huvudet och kört några egna vrål och på så vis kanske lockat dem till dig;).

  1. Stefan

   Det är verkligen ett härligt skådespel. När de är så pass många är det helt omöjligt att smyga sig på obemärkt. Så för att inte störa höll jag mig på långt avstånd. Det är betydligt enklare när det är mindre grupper i exempelvis skogsterräng.

   1. Jan-Olle Olsson

    Ja så är det ju, man skall alltid vara aktsam i naturen och inte störa. Det är bättre att hålla sig på avstånd och betrakta och inte göra allt för att få en bra bild, det är det inte värt.

  1. Stefan

   Tack! Bilderna blev inte så tokiga. I vilket fall var det ett roligt möte. Alltid spännande att se hur nära man kan komma utan att bli upptäckt.

 144. Jan-Olle Olsson

  Fin bild på ett ståtligt djur. Det är alltid lite speciellt att träffa på kronvilt när man är ute i naturen, och att få chans till en bra bild ger en det där lilla extra som gör dagen.

  1. Stefan

   Tack Susanne! Ja, det är ganska sällan man kommer så nära fåglarna utan någon form av gömsle.

 145. Jan-Olle Olsson

  Jättefina bilder, grattis! I samma träd fotograferade jag en glada för drygt en månad sedan. Kanske samma fågel, vem vet. Men jag kom inte så nära, jag satt i bilen på parkeringen.

  1. Stefan

   De där träden brukar vara populära bland såväl kråkor och glador. Det kan ha varit samma fågel. Roligt att du gillar bilderna Jan-Olle!

 146. Peter Vang Christensen

  HAHA! Blev helt konfunderad av den här. Tyckte först att det såg ut som en kanin där örat var näbben:). Fin bild i vilket fall så klart!

 147. Elisabeth Nilsson

  Vilka fantastiska bilder! Tack för att du delar med dig!
  Gott nytt år till dig med och jag ser fram emot dina bilder under det nya året!

  1. Stefan

   Tack-Jan Olle! Ja, det är tillfällen som dessa som är så spännande med att fotografera vilda djur. Man vet aldrig riktigt vad som kommer att hända.

 148. Peter Vang Christensen

  Ett sånt klipp! Fantastiska bilder. Måste ha varit en spännande biltur hem för att kolla resultatet:)

  1. Stefan

   Ja, det blev allt en serie roliga bilder. Att ladda upp bildskörden från minneskortet när man kommer hem är alltid en stor del av nöjet.

  1. Stefan

   Tack och roligt att du gillar bloggen! En fotoblogg är ett utmärkt sätt att utveckla sin fotografering.

 149. Peter Vang Christensen

  Fantastisk serie! Kan tänka att det kanske är mer praktiskt att jaga en groda än en snabb kanin eller mus också?

  1. Stefan

   Definitivt mer praktiskt. Faktum är att glador – och många andra rovfåglar för den delen – föredrar mat som redan bragts om livet av en eller annan anledning.

 150. Peter Vang Christensen

  Coolt! En storkunge har jag då aldrig sett men om någon skulle kunna få ungar är det väl storken;)

  1. Stefan

   Ja, fast man kan ju ändå undra. Om det nu är storken som kommer med barn till människan. Vem är det då som levererar ungarna till storken?

 151. Jan-Olle Olsson

  Hej! Jag tycker det är intressant att titta på dina filmer, och att du kommenterar och berättar lite gör det än mer intressant. Kul också att det är klipp från marker som jag själv också besöker lite då och då. Ser fram emot nästa film. Hälsningar Jan-Olle

  1. Stefan

   Tusen tack Jan-Olle! Riktigt kul att du gillar filmerna. Kommentarer och ljud är så klart viktigt om man vill skapa någon form av berättelse. Fast det gör så klart skapandet lite klurigare eftersom jag måste hålla koll på både ljud och bild.

  1. Stefan

   Tack Kent och roligt att du gillar filmen!
   Tålamod är ett måste inom nästan all fotografering. Jag var säkert ute i fyra timmar när jag gjorde den nio minuter långa filmen.

  1. Stefan

   Hej Kennet. Ledarplanet bör väl vara med på flertalet av bilderna, eftersom jag fotograferat hela gruppen och främre delen av den.

 152. Anki

  Hej Stefan!
  Fantastiska bilder från året som just passerat! Det syns att du är en riktig fotograf 🙂
  God fortsättning!

 153. Peter Vang Christensen

  Riktigt coolt! Grattis till en fin bild, oavsett grenar i förgrunden!

  1. Stefan

   Tack så mycket! Det var kul att det blev en bild över huvud taget. För ugglan visade inte någon större entusiasm och ljuset var inget heller mycket att hurra över.

 154. Rickard

  Så härligt snygg bild, trodde först att det var en animerad bild.
  Använder du några filer eller retucheringar?
  får jag använda bilden som bakgrundsbild på datorn?

  1. Stefan

   Roligt att du gillar bilen. Jag gör endast några lättare justeringar i Photoshop. Om du vill använda bilden som bakgrund i datorn är det egentligen bara att ladda hem den.

 155. Peter Vang Christensen

  Spännande historia och väl värt mödan. Den första bilden är verkligen jättefin!

  1. Stefan

   Tackar! Bilden blev kanske inte exakt som jag hade tänkt mig. Det var mycket grenar och träd i vägen. Men slutresultatet blev inte så tokigt ändå.

 156. Peter Vang Christensen

  Känns som att det var länge sedan vi såg en bild i den här stilen. Väldigt fin!

  1. Stefan

   Ja, det var nog ett tag sedan. En typisk novemberbild när det inte finns så mycket annat att fotografera.

 157. Peter Vang Christensen

  FIna bilder och spännande läsning. Kan verkligen tänka att det här är något som sticker ut, även för en erfaren spårare som du:)

  1. Stefan

   Ja, det var ett riktigt spännande och lite udda möte som säkert varade ett par minuter. Roligt att du gillar bilder och text.

 158. Peter Vang Christensen

  Fantastiska bilder!
  Har skrivit det förr men det tål att nämnas igen hur mycket jag uppskattar fotona men lika mycket dina texter som verkligen skänker bilderna ytterligare en dimension.

  1. Stefan

   Tusen tack Peter! Trots att bilderna är det viktiga så gillar jag själv att skriva lite från tillfällena när de togs.
   Det här mötet med kronhjortarna var verkligen spännande. Riktigt mäktiga djur att träffa på i det vilda.

 159. Jan-Olle Olsson

  Hej! Det var kul att se en video igen. Det var längesen sist, gärna mer av den varan. Fast dina stillbilder är såklart också fina.

  1. Stefan

   Tack så mycket! Ja, det var ett bra tag sedan jag publicerade något rörligt. Det har alltid varit en ambition att filma mer. Men trots att jag försöker hålla det så enkelt som möjligt tar det ändå väldigt mycket mer tid än vanlig stillbild. Jag ska försöka bättra mig.

   1. Jan-Olle Olsson

    Ja så är det ju, det tar tid att få ihop något sevärt på video. Jag började själv filma lite för ett par år sedan, men det blev inte så mycket. Men jag tycker det är väl så kul som att fotografera, vilket för övrigt också har stått still en längre tid. Jag hoppas för min del att motivationen skall återvända så det blir roligt igen att vara ute i naturen med kameran.

 160. Maria Göthberg

  Vilket år!!!
  Varg i helmåne vid 4-snåret upp mot Ulricehamn!
  Typ 20 älgar i samma trakt vid samma tid, någon måndag veckor innan!
  Avslutar med en näpen Kungsfågel i ett meståg förra veckan!
  God Jul o Gott Nytt År
  Maria