I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.
Septemberljuset
Efter den gångna helgens närmast tropiska värme har vi nu fått lite mer normala temperaturer i Skåne. Igår var vädret riktigt trevligt med en läcker sensommarsol och bara måttliga vindar. Så jag bryggde en termos kaffe och tog ett varv runt Krankesjön.
Jag gillar verkligen den här tiden på året. Framför allt ljuset och färgerna är riktigt tilltalande. Jag plockade upp mobiltelefonen vid ett par tillfällen under gårdagens tur och tog ett gäng spontana bilder. Här är tre exempel.
Drakamöllan
[240803] Idag blev det en knapp mil lång vandring runt Drakamöllans naturreservat. Sensommarsolen värmde gott och ljungen hade precis börjat blomma.
Återkommer eventuellt med lite fler bilder under nästa vecka…
Ringsjön runt
[240802] Igår begav jag mig på en lite längre cykeltur. Det gäller liksom att passa på när det inte blåser så mycket i Skåne. Målet var att runda Ringsjöarna. Det gick alldeles utmärkt. När jag var tillbaka i Lund visade trippmätaren nästan exakt tio mil. Här är tre bilder från turen.
Vid Sjöholmen ligger Ringsjöns utflöde. Här börjar Rönne å sin ringlande resa mot Skälderviken. Här passerar även stambanan mellan Lund och Hässleholm. Förr låg det en tågstation vid Sjöholmen som tog emot många badgäster. Idag står den öde och förfallen. En annan dag gör jag kanske ett längre stopp och tar några bilder.
När jag hade passerat Stehags kyrka möttes jag av den här härliga vyn över Ringsjön.
Utsikt över det skånska jordbrukslandskapet en bit utanför Hurva.
Sommaridyllen Vikhög
[240731] Cykeln tar mig ständigt till vackra platser i närområdet. Med viss regelbundenhet brukar det bli ett stopp i sommaridyllen Vikhög.
Igår pausade jag här, njöt av kvällssolen och ett härligt blått Öresund. Det gamla Barsebäcksverket borta vid horisonten är kanske inte så vackert. Men det har å andra sidan legat där i hela mitt liv och har sedan länge blivit en del av landskapsbilden.
Idag är det förresten sista dagen i juli månad. Imorgon börjar sensommaren!
Kullaklint och Klingvalla
[240725] Idag var det nästan optimalt väder för en cykeltur. Så det fick bli en grusvägsrunda österut. Längs den lilla skogsvägen vid Kullaklint på Romeleåsen stannade jag och tog den övre och undre bilden.
Nu har sommaren kommit så pass långt att en del blommor har gjort sitt för i år. Däremot är rönnbären läckert röda. Att det kommit rikligt med nederbörd syns tydligt på grönskan. Gräset är inte lika torrt som det brukar vara så här års.
Den här ensamma tallen står ute på fältet vid Klingvalla strax norr om Veberöd. Det är verkligen inte första gången jag fotograferar det trädet.
Slimmingebacken
[240721] Igår cyklade jag nästan exakt tio mil längs några av Skånes vackraste småvägar. Dagens stora utmaning var den med skånska mått mätt mäktiga ”Slimminge-backen”, från Blentarp och västerut, en stigning på 114 meter. När jag nådde den högsta punkten möttes jag av den här ljuvliga vyn över jordbrukslandskapet.
Efter regn kommer solsken
[240712] Igår regnade det nästan hela dagen. Men lagom till kvällen drog de mörka molnen norrut och solen tittade fram. Eftersom det dessutom bara var svaga vindar tog jag cykeln och begav mig ut på en femmila-runda.
Söder om Klågerup, mitt i det härligt kuperade landskapet, gjorde jag ett snabbt stopp och tog den här bilden. Som ni ser har sädesfälten redan antagit en vackert gyllene ton. Majsen i förgrunden behöver däremot växa till sig ytterligare innan det är dags för skörd.
Midsommarrunda
[240622] På midsommarafton begav jag mig ut på en längre tur på grusvägarna. Vädret var kanon och jag hade ändå inget annat för mig.
Färden gick österut mot Revinghed och sedan vidare till Hjularöd. Därefter rullade jag ner mot Övedskloster där resningen av den ståtliga midsommarstången pågick för fullt. Vid Vombsjöns strand gjorde jag en liten paus innan jag cyklade in i Vombs fure.
Sedan tog jag mig an den rejäla stigningen över Romeleklint för att slutligen rulla hem mot Lund via Björnstorp och Kyrkheddinge. Totalt blev det 85 kilometer i ett ljuvligt midsommarväder.
Den översta bilden är tagen i skogen som ligger i anslutning till Hjularöds slott. Grusvägen som går rakt genom skogen är helt underbar.
Vägbommarna i skogarna brukar resultera i korta stopp för en bensträckare och lite dricka. Eftersom det var ganska varmt hade jag tre flaskor och nästan två liter dryck med mig.
Vid Vombsjöns strand, alldeles intill Björkaåns mynning, gjorde jag en lite längre paus och åt min medhavda smörgås. Det var nästan så att man blev sugen på att ta ett dopp.
Och plötsligt var det sommar
[240525] Vad hände egentligen med våren? Det känns som att den passerade i ilfart i år. Plötsligt är det mer eller mindre högsommar. En märklig tanke i sig eftersom det faktiskt är närmare en månad kvar till midsommar.
Oavsett vilket. Idag fick det bli en grusvägsrunda med cykeln i sommarvärmen. Färden bar ut mot Revingehed, runt Krankesjön och sedan hem till Lund igen. Jag passade på att ta några bilder längs vägen. Inte minst för att få upp lite nytt innehåll här på bloggen.
Nu är skogen inbäddad i en kompakt grönska. Några träd ute på heden står fortfarande i blom. Kan det möjligen vara oxel? Sedan har smörblommorna verkligen tagit fart. Såg även att både vallmo och blåklint börjat blomma längs vägrenarna.
Maskrosorna och träden blommar
[240502] Igår tog jag en ny liten cykelrunda. Det tog inte lång tid för mig att konstatera att det hänt otroligt mycket i naturen på bara några få dagar. Maskrosorna står plötsligt i full blom ute på ängarna och flera rapsfält har redan antagit en gul ton. Dessutom är bokskogen på god väg att bli grön. Lägg därtill alla träd som pryds av läckert snövita blommor.
De två bilderna är tagna längs Knivsåsvägen, en smal grusväg som går mellan Torna Hällestad och Björnstorp. I mitten av mars stod jag på nästan exakt samma plats som den nedre bilden. Då var trädet fortfarande naket och gräset betydligt mindre grönt. Är det inte fascinerade hur mycket årstiderna kan förändra ett landskap?
Björkeröd och Skarhult
[240427] Tidigare idag tog jag en sjumilarunda med landsvägscykeln. I vanlig ordning passerade jag flera fina platser längs turen. Jag trodde nästan att vitsipporna var på väg väg att blomma ut. Men jag behövde inte cykla speciellt långt för att konstatera att deras bästa tid är nu.
Bilden ovan är tagen vid en plats som heter Björkeröd. I skogen till vänster var marken nästan helt täckt av blommande vitsippor.
Bilden nedan är tagen från bron där Bråån passerar Skarhults slottspark. Här har jag stannat många gånger. Enkelt när man har cykel – lite omständligare med bil.
Magnoliorna på Universitetsplatsen
[240420] Eftersom jag inte har lagt upp något annat på bloggen de senaste dagarna tänkte jag putta upp ett par dagsfärska bilder från Lund. När jag cyklade förbi Lundagård tidigare idag passade jag på att kolla in hur det stod till med de stora magnoliorna på Universitetsplatsen.
Och jodå, de blommar nu! Kanske inte som allra intensivast eftersom det varit ganska kallt de senaste dygnen. Den stora frågan är om de håller sig fram till 1:a maj då studentsångarna traditionsenligt sjunger in våren.
Blåsippa och vitsippa i Dalby Söderskog
[240406] En relativt kylig vecka har tydligen inte hindrat vårens alla blommor. Jag tog en kortare runda Dalby Söderskog igår. Där upptäckte jag snabbt att både vitsippan och lunneörten blommade för fullt. Extra glad blev jag när jag hittade ett exemplar av den betydligt mer sällsynta blåsippan.
Och där började vitsipporna blomma!
[240329] Jag vandrade en dryg mil i trakterna runt Torna Hällestad tidigare idag. Till min förvåning noterade jag att vitsipporna precis har börjat blomma. Det går undan i naturen nu!
Blommande krokus framför gamla observatoriet
[240326] Lagom till påsk har hela Lund slagit ut i blom. Vårsolen sken när jag tog en liten runda i hemstaden tidigare idag. I Botan blommar scillorna och några av de tidigaste påskliljorna för fullt. Här passade jag även på att spana in de duniga kattuggle-ungarna som håller till i ett av barrträden.
Bilden ovan tog jag utanför det gamla observatoriet vid Stadsparken. Här blommade krokusen som bäst.
Fåglar och leoparder
[240322] På torsdagseftermiddagen begav jag mig ut till mina vanliga jaktmarker vid Krankesjön och Vombs ängar för att fotografera fåglar. Trots att jag observerade många olika arter vill jag inte påstå att jag fick några riktigt bra bilder. Men jag har ju lite som princip att jag alltid ska publicera något från mina små fotoutflykter. Så då gör jag väl det.
Bilden ovan är tagen från det höga fågeltornet vid Krankesjöns östra strand. Det man brukar kalla för ”Silvåkratornet”. Här har man en härlig utsikt över sjön. Därför fungerar tornet bäst om man vill observera fåglar med tubkikare. Som fotoplats tycker jag att tornet är mindre bra och det är anledningen till att jag sällan besöker det.
De fyra bilderna ovan är alla hårt beskurna och tål alltså inte att förstoras. Men det är trots allt ett axplock av alla de fågelarter som går att finna i trakterna just nu.
I närheten av Silvåkratornet fann jag ett par stjärtmesar som var i full gång med att färdigställa ett bo. Som byggnadsmaterial använder de mossor och lavar. Fjädrar från andra fåglar fungerar fint som isolering inuti boet.
Under hela vinterhalvåret är rödhaken ganska anonym och tystlåten. Men nu på våren tänder hanarna till på alla cylindrar och levererar en ljuvlig sång.
Jag har enormt svårt för att få bra bilder på nötskrikor. Varje gång jag upptäcker en individ har den en förmåga att hela tiden hålla sig på behörigt avstånd.
Jag lyckades även fånga en salskrake som snabbt kom flygande lågt över Krankesjöns vatten. Den här individen är en hona. Hanne är nästan helt vit.
Tofsvipan är en tidig vårfågel. Ute på Vombs ängar är häckningen redan i full gång. När en rovfågel – i det här fallet en röd glada – kommer för nära hjälps tofsviporna åt att jaga bort den. Beteendet tycks vara ganska effektivt.
Sist men inte minst. Jag observerade även flera Leoparder på Revingeheds vidsträckta fält. Ja, inte djuret så klart utan stridsvagnen med samma namn. Som vanligt en ganska mäktig upplevelse.
Knivsåsvägen
[240317] Även om termometern endast visade blygsamma sex grader så bjöd söndagen på en generös portion vårsol. Dessutom i kombination med relativt blygsamma vindar. Så det fick helt enkelt bli några mil på cykeln.
Idag gick färden österut mot Vallby, Lunnarp och Önneslöv. Därefter vidare till Torna Hällestad, genom Skrylleskogen och hem till Lund igen. En sträcka på 42 kilometer. Jag hade gärna tagit turen över Revingehed också. Men just nu har P7 storövning och hela fältet är i princip avstängt fram till imorgon.
Bilden ovan tog jag längs Knivsåsvägen strax öster om Dalbys gamla stenbrott i riktning mot Borelund och Torna Hällestad. Från den här platsen har man en suverän utsikt över stora delar av Skåne. Till vänster i bild går det att ana Knivsåsens södra brant, som garanterat var välbesökt en solig dag som denna.
Skottdagen 2024
Den 29 februari är inget vi får uppleva varje år. Men 2024 infaller den där extra ”inskottade” dagen som gör att vår kalender inte går ur fas med årstiderna.
Imorgon börjar alltså mars, den första riktiga vårmånaden. Även om det fortfarande är både kyligt och blåsigt känns det helt klart som vår i luften.
Själv tog jag årets tredje tur med cykeln. Vid Trollskogen gjorde jag ett kort stopp och tog bilden ovan. Tänk att om knappt två månader blommar vitsipporna här!
Årets första vårdag
Efter ett par väldigt sega och mörka vintermånader bjöd lördagen äntligen på lite sol och temperaturer som närmade sig tvåsiffriga plusgrader. Det är nog inte fel att påstå att detta var årets första riktiga vårdag.
Jag hade lite svårt att bestämma mig om jag skulle bege mig ut på tur med cykel eller med kamera. Till slut blev det med kameran. Möjligen blev sträckan jag avverkade i längsta laget. Att släpa på ett tungt teleobjektiv i en dryg mil är nämligen ganska tufft. Men vädret var ju ljuvligt och djurlivet relativt rikt. Med ett par korta fikapauser längs vägen gick det ganska bra.
Det är just vid den här tiden på året som alla flyttfåglar börjar anlända till Skåne. Jag gjorde mängder av roliga observationer. Ett mindre antal tranor uppe i skyn. Betydligt fler sångsvanar (som på bilden) och olika slags gäss. Extra roligt var att få höra lärkans härliga vårsång över Vombs ängar. Jag såg även gott om glador, en del ormvråkar, samt en varfågel. Sist men inte minst, en jättestor grupp kronhjortar.
Bilder på några av ovan nämnda djur kommer i separata bloggposter senare.
Blåmesen sjunger in våren
[240222] Vintermånaden februari börjar så sakteliga närma sig sitt slut. Även om vi vädermässigt mest har regn och rusk i Skåne, så känns det ändå att våren är på gång. Fåglarnas allt intensivare sång går inte att ta miste på.
Storskarv
[240215] I väntan på lite roligare fotoväder plockar jag fram den här bilden på en storskarv. Jag fångade mästerfiskaren i flykten vid Källby dammar för någon vecka sedan.
Solig lördag hemma i Lund
[240203] Den skånska vintern är alltid lite kämpig när det kommer till fotografering. Så ibland känner jag mig nödgad att fylla ut flödet med helt vardagliga bilder. Idag var det en vanlig, men ändå lite ovanlig lördag hemma i Lund. Ovanlig på det sättet att solen och en blå himmel tittade fram. Bilden tog jag längs Stora Gråbrödersgatan.
> Äldre inlägg från bildflödet finner du här
Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube