Från bildflödet…

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Blåsippa och vitsippa i Dalby Söderskog

Bäcken i Dalby Söderskog

[240406] En relativt kylig vecka har tydligen inte hindrat vårens alla blommor. Jag tog en kortare runda Dalby Söderskog igår. Där upptäckte jag snabbt att både vitsippan och lunneörten blommade för fullt. Extra glad blev jag när jag hittade ett exemplar av den betydligt mer sällsynta blåsippan.

Blåsippa i Dalby Söderskog
Vitsippa i Dalby Söderskog

Och där började vitsipporna blomma!

Vitsippa

[240329] Jag vandrade en dryg mil i trakterna runt Torna Hällestad tidigare idag. Till min förvåning noterade jag att vitsipporna precis har börjat blomma. Det går undan i naturen nu!


Blommande krokus framför gamla observatoriet

Krokus framför gamla observatoriet i Lund

[240326] Lagom till påsk har hela Lund slagit ut i blom. Vårsolen sken när jag tog en liten runda i hemstaden tidigare idag. I Botan blommar scillorna och några av de tidigaste påskliljorna för fullt. Här passade jag även på att spana in de duniga kattuggle-ungarna som håller till i ett av barrträden.

Bilden ovan tog jag utanför det gamla observatoriet vid Stadsparken. Här blommade krokusen som bäst.


Fåglar och leoparder

[240322] På torsdagseftermiddagen begav jag mig ut till mina vanliga jaktmarker vid Krankesjön och Vombs ängar för att fotografera fåglar. Trots att jag observerade många olika arter vill jag inte påstå att jag fick några riktigt bra bilder. Men jag har ju lite som princip att jag alltid ska publicera något från mina små fotoutflykter. Så då gör jag väl det.

Utsikten från Silvåkratornet

Bilden ovan är tagen från det höga fågeltornet vid Krankesjöns östra strand. Det man brukar kalla för ”Silvåkratornet”. Här har man en härlig utsikt över sjön. Därför fungerar tornet bäst om man vill observera fåglar med tubkikare. Som fotoplats tycker jag att tornet är mindre bra och det är anledningen till att jag sällan besöker det.

Tofsmes
Stjärtmes
Rödhake
Rödhake
Nötskrika
Nötskrika
Salskrake - hona
Salskrake – hona

De fyra bilderna ovan är alla hårt beskurna och tål alltså inte att förstoras. Men det är trots allt ett axplock av alla de fågelarter som går att finna i trakterna just nu.

I närheten av Silvåkratornet fann jag ett par stjärtmesar som var i full gång med att färdigställa ett bo. Som byggnadsmaterial använder de mossor och lavar. Fjädrar från andra fåglar fungerar fint som isolering inuti boet.

Under hela vinterhalvåret är rödhaken ganska anonym och tystlåten. Men nu på våren tänder hanarna till på alla cylindrar och levererar en ljuvlig sång.

Jag har enormt svårt för att få bra bilder på nötskrikor. Varje gång jag upptäcker en individ har den en förmåga att hela tiden hålla sig på behörigt avstånd.

Jag lyckades även fånga en salskrake som snabbt kom flygande lågt över Krankesjöns vatten. Den här individen är en hona. Hanne är nästan helt vit.

Glada och tofsvipor

Tofsvipan är en tidig vårfågel. Ute på Vombs ängar är häckningen redan i full gång. När en rovfågel – i det här fallet en röd glada – kommer för nära hjälps tofsviporna åt att jaga bort den. Beteendet tycks vara ganska effektivt.  

Sist men inte minst. Jag observerade även flera Leoparder på Revingeheds vidsträckta fält. Ja, inte djuret så klart utan stridsvagnen med samma namn. Som vanligt en ganska mäktig upplevelse.


Knivsåsvägen

Knivsåsvägen

[240317] Även om termometern endast visade blygsamma sex grader så bjöd söndagen på en generös portion vårsol. Dessutom i kombination med relativt blygsamma vindar. Så det fick helt enkelt bli några mil på cykeln.

Idag gick färden österut mot Vallby, Lunnarp och Önneslöv. Därefter vidare till Torna Hällestad, genom Skrylleskogen och hem till Lund igen. En sträcka på 42 kilometer. Jag hade gärna tagit turen över Revingehed också. Men just nu har P7 storövning och hela fältet är i princip avstängt fram till imorgon.

Bilden ovan tog jag längs Knivsåsvägen strax öster om Dalbys gamla stenbrott i riktning mot Borelund och Torna Hällestad. Från den här platsen har man en suverän utsikt över stora delar av Skåne. Till vänster i bild går det att ana Knivsåsens södra brant, som garanterat var välbesökt en solig dag som denna.


Skottdagen 2024

Trollskogen på skottdagen 2024

Den 29 februari är inget vi får uppleva varje år. Men 2024 infaller den där extra ”inskottade” dagen som gör att vår kalender inte går ur fas med årstiderna.

Imorgon börjar alltså mars, den första riktiga vårmånaden. Även om det fortfarande är både kyligt och blåsigt känns det helt klart som vår i luften.

Själv tog jag årets tredje tur med cykeln. Vid Trollskogen gjorde jag ett kort stopp och tog bilden ovan. Tänk att om knappt två månader blommar vitsipporna här!


Årets första vårdag

Vombs ängar i februari 2024

Efter ett par väldigt sega och mörka vintermånader bjöd lördagen äntligen på lite sol och temperaturer som närmade sig tvåsiffriga plusgrader. Det är nog inte fel att påstå att detta var årets första riktiga vårdag.

Jag hade lite svårt att bestämma mig om jag skulle bege mig ut på tur med cykel eller med kamera. Till slut blev det med kameran. Möjligen blev sträckan jag avverkade i längsta laget. Att släpa på ett tungt teleobjektiv i en dryg mil är nämligen ganska tufft. Men vädret var ju ljuvligt och djurlivet relativt rikt. Med ett par korta fikapauser längs vägen gick det ganska bra.

Sångsvanar

Det är just vid den här tiden på året som alla flyttfåglar börjar anlända till Skåne. Jag gjorde mängder av roliga observationer. Ett mindre antal tranor uppe i skyn. Betydligt fler sångsvanar (som på bilden) och olika slags gäss. Extra roligt var att få höra lärkans härliga vårsång över Vombs ängar. Jag såg även gott om glador, en del ormvråkar, samt en varfågel. Sist men inte minst, en jättestor grupp kronhjortar.

Bilder på några av ovan nämnda djur kommer i separata bloggposter senare.


Blåmesen sjunger in våren

[240222] Vintermånaden februari börjar så sakteliga närma sig sitt slut. Även om vi vädermässigt mest har regn och rusk i Skåne, så känns det ändå att våren är på gång. Fåglarnas allt intensivare sång går inte att ta miste på.


Storskarv

Storskarv i flykt

[240215] I väntan på lite roligare fotoväder plockar jag fram den här bilden på en storskarv. Jag fångade mästerfiskaren i flykten vid Källby dammar för någon vecka sedan.


Solig lördag hemma i Lund

Stora Gråbrödersgatan

[240203] Den skånska vintern är alltid lite kämpig när det kommer till fotografering. Så ibland känner jag mig nödgad att fylla ut flödet med helt vardagliga bilder. Idag var det en vanlig, men ändå lite ovanlig lördag hemma i Lund. Ovanlig på det sättet att solen och en blå himmel tittade fram. Bilden tog jag längs Stora Gråbrödersgatan.


Årets första cykeltur

Årets första cykeltur

[240129] För en dryg vecka sedan var det snö. Därefter följde regn och rusk. Och idag kändes det nästan som att årets första vårdag var här. Plötsligt kändes det givet att ta en liten runda med cykeln. Årets första tur blev bara en dryg mil lång. Så nu har jag bara 299 mil kvar innan jag förhoppningsvis når målet i höst. Bilden tog jag vid Gullåkra mosse strax utanför Staffanstorp.


Vit vinter

Snö längs Höje å - Källby

[240117] Så här långt har vintern varit ovanligt vit i Skåne. Onsdagen har bjudit på småstökigt väder med en hel del nysnö kombinerat med friska vindar. Den här bilden tog jag i samband med en promenad längs Höje å hemma i Lund tidigare idag.


Bläsand skakar fjädrarna

Bläsand skakar fjädrarna

[240111] Jag tog en liten fotopromenad ner till Källby dammar tidigare idag. Just nu finns det gott om änder i de dammar, som ligger närmast reningsverket och fortfarande är isfria.

Nu tror jag inte att vattnet är speciellt varmt. Det kan nog bara handla om någon enstaka plusgrad. Men bryr sig inte änderna om. Så länge det är isfritt går det ju att hitta föda. Och skaka fjäderdräkten, som bläsanden på bilden.

Jag noterade även ett flertal olika trastar. Men den mest exotiska observationen var nog en sparvhök som snabbt susade in i ett buskage i jakt på småfågel.


Vombsjön

Vombsjöns södra strand

[231228] Den här bilden tog jag vid Vombsjöns södra strand för några dagar sedan. Ja, någon egentlig strand är det förvisso inte. Vågor och strömmar har i årtusende skapat rejäla abrasionsbranter ner mot sjön.

Bilden är editerad med en teknik som jag brukar använda med jämna mellanrum. Först plockar jag bort all färg och utgår från en svartvit bild. Därefter lyfter jag försiktigt fram de färger som jag tycker ger bilden den rätta känslan. Resultatet blir ofta en lite mer nedtonad bild, som fungerar bra i många sammanhang.


Nya Threads

[231216] För bara någon dag sedan lanserade Meta och Instagram nya plattformen Threads i Europa. Lite förenklat kan man väl säga att Threads är en direkt konkurrent till X, eller tidigare Twitter. Jag signade upp mig på lanseringsdagen och funderar nu på hur jag kan använda Threads på bästa sätt.

Det är ganska rörigt att hålla koll på en mängd plattformar samtidigt. Men alla har sina små fördelar. Threads verkar faktiskt vara lite mer flexibelt än Instagram. Texterna får vara 500 tecken långa och bilderna tycks i princip kunna ha vilka dimensioner som helst. Sedan går det även att ladda upp videos som är upp till fem minuter långa.

Kanske kommer jag att använda Threads till lite mer vardagliga uppdateringar. Precis som jag gör under rubriken ”från bildflödet” här. Det får tiden och intresset utvisa.

> Min profilsida på Threads finner du här


Krankesjön och Silvåkraskogen

Vägen mot Stensoffan

[231214] Torsdagens väderprognos såg lovande ut. Därför begav jag mig vid lunchtid ut till mina vanliga ”jaktmarker” vid Silvåkraskogen och Krankesjön. Temperaturen låg runt nollan. Bäst av allt var att det var nästintill vindstilla. Mindre positivt var att ljuset var oväntat dåligt. Min gissning är att solen sken på ett flertal platser i Skåne. För borta vid horisonten var det klart. Men just över Krankesjön låg ett rejält molntäcke.

Jaktlyckan var också blygsam. Visst såg jag en del fåglar. Men under långa stunder kändes skogen tyst och livlös. Trots allt fick några bilder som eventuellt kan vara värda att publicera i framtida bloggposter.

Ensamt träd vid Almen och Krankesjön

Just idag nöjer jag mig med dessa båda miljöbilder. Det ensamma trädet vid Almen har jag fotograferat otaliga gånger. Varje gång jag går förbi känns det lockande att ta en ny bild. Som ni ser har all snö som föll föregående vecka smält bort. Till min förvåning låg det däremot ett tunt istäcke över hela Krankesjön. Att beträda isen vore nog dumdristigt. Åtminstone om man är människa. Men jag såg en havsörn som landade på isen långt ute på sjön.


Flygvapnets julgransflygning

[231212] Dåligt väder gjorde att årets julgransflygning i södra Sverige tyvärr fick ställas in. Betydligt bättre gick det i Norrland. På tisdagen genomförde F21 sin flygning över ett bedårande vackert och vintrigt fjällandskap. Mäktigare än så här kan en julhälsning knappast bli.


> Äldre inlägg från bildflödet finner du här

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube