Från bildflödet… mars 2024

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Och där började vitsipporna blomma!

Vitsippa

[240329] Jag vandrade en dryg mil i trakterna runt Torna Hällestad tidigare idag. Till min förvåning noterade jag att vitsipporna precis har börjat blomma. Det går undan i naturen nu!


Blommande krokus framför gamla observatoriet

Krokus framför gamla observatoriet i Lund

[240326] Lagom till påsk har hela Lund slagit ut i blom. Vårsolen sken när jag tog en liten runda i hemstaden tidigare idag. I Botan blommar scillorna och några av de tidigaste påskliljorna för fullt. Här passade jag även på att spana in de duniga kattuggle-ungarna som håller till i ett av barrträden.

Bilden ovan tog jag utanför det gamla observatoriet vid Stadsparken. Här blommade krokusen som bäst.


Fåglar och leoparder

[240322] På torsdagseftermiddagen begav jag mig ut till mina vanliga jaktmarker vid Krankesjön och Vombs ängar för att fotografera fåglar. Trots att jag observerade många olika arter vill jag inte påstå att jag fick några riktigt bra bilder. Men jag har ju lite som princip att jag alltid ska publicera något från mina små fotoutflykter. Så då gör jag väl det.

Utsikten från Silvåkratornet

Bilden ovan är tagen från det höga fågeltornet vid Krankesjöns östra strand. Det man brukar kalla för ”Silvåkratornet”. Här har man en härlig utsikt över sjön. Därför fungerar tornet bäst om man vill observera fåglar med tubkikare. Som fotoplats tycker jag att tornet är mindre bra och det är anledningen till att jag sällan besöker det.

Tofsmes
Stjärtmes
Rödhake
Rödhake
Nötskrika
Nötskrika
Salskrake - hona
Salskrake – hona

De fyra bilderna ovan är alla hårt beskurna och tål alltså inte att förstoras. Men det är trots allt ett axplock av alla de fågelarter som går att finna i trakterna just nu.

I närheten av Silvåkratornet fann jag ett par stjärtmesar som var i full gång med att färdigställa ett bo. Som byggnadsmaterial använder de mossor och lavar. Fjädrar från andra fåglar fungerar fint som isolering inuti boet.

Under hela vinterhalvåret är rödhaken ganska anonym och tystlåten. Men nu på våren tänder hanarna till på alla cylindrar och levererar en ljuvlig sång.

Jag har enormt svårt för att få bra bilder på nötskrikor. Varje gång jag upptäcker en individ har den en förmåga att hela tiden hålla sig på behörigt avstånd.

Jag lyckades även fånga en salskrake som snabbt kom flygande lågt över Krankesjöns vatten. Den här individen är en hona. Hanne är nästan helt vit.

Glada och tofsvipor

Tofsvipan är en tidig vårfågel. Ute på Vombs ängar är häckningen redan i full gång. När en rovfågel – i det här fallet en röd glada – kommer för nära hjälps tofsviporna åt att jaga bort den. Beteendet tycks vara ganska effektivt.  

Sist men inte minst. Jag observerade även flera Leoparder på Revingeheds vidsträckta fält. Ja, inte djuret så klart utan stridsvagnen med samma namn. Som vanligt en ganska mäktig upplevelse.


Knivsåsvägen

Knivsåsvägen

[240317] Även om termometern endast visade blygsamma sex grader så bjöd söndagen på en generös portion vårsol. Dessutom i kombination med relativt blygsamma vindar. Så det fick helt enkelt bli några mil på cykeln.

Idag gick färden österut mot Vallby, Lunnarp och Önneslöv. Därefter vidare till Torna Hällestad, genom Skrylleskogen och hem till Lund igen. En sträcka på 42 kilometer. Jag hade gärna tagit turen över Revingehed också. Men just nu har P7 storövning och hela fältet är i princip avstängt fram till imorgon.

Bilden ovan tog jag längs Knivsåsvägen strax öster om Dalbys gamla stenbrott i riktning mot Borelund och Torna Hällestad. Från den här platsen har man en suverän utsikt över stora delar av Skåne. Till vänster i bild går det att ana Knivsåsens södra brant, som garanterat var välbesökt en solig dag som denna.


> Äldre inlägg från bildflödet finner du här

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube