Från bildflödet…

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Frost, sol och fåglar

Frost och sol på Revingehed

[231126] Frost och klar luft är så mycket trevligare än regn och gyttja. Väderomslaget som jag skrev om tidigare i veckan är nu en realitet. Nu ska det tydligen vara vinter i Skåne den närmaste veckan.

Eftersom mitt ordinarie jobb blev inställt på söndagen drog jag ut till Vombs ängar och gick en rejäl runda med kameran. Marken var frusen, solen sken och det gick knappt att skönja ett moln på himlen.

Föga oväntat såg jag en mängd olika slags fåglar. Några lyckades jag även få bilder på. Om det får jag återkomma till i senare bloggposter. Men redan nu bjuder jag på en liten vacker rödhake, som landade på grusvägen strax framför mig.

Rödhake

Hagel och snö

Hagel och snö

[231124] Vädret har sannerligen inte varit det bästa de senaste dagarna. Idag föll det en blandning av kornsnö och hagel över Lund. Så pass mycket att marken nästan blev vit. Under kvällen väntas blixthalka.

De senaste två veckorna har det sannerligen inte blivit många bilder tagna. Nu säger väderprognosen att det ska bli kallare och soligare väder de närmaste sju dagarna. Om jag inte har för mycket annat jobb att stå i är det inte omöjligt att det blir en tur ut med kameran.


Alla helgons dag med fåglar och höstfärger

Hösvy skog från Sjötorps ängar mot Silvåkraskogen

[231104] Nu är hösten här på allvar. Än så länge tycker jag att det känns helt okej. Åtminstone när det inte regnar. Alla helgons dag bjöd på lite varierande väder. Mestadels grått och mulet, men stundtals tittade även solen fram.

Jag begav mig ut till Krankesjön med det långa objektivet. Ett antal fåglar lyckades jag dessutom fånga på bild. Med lite varierande kvalitet. Ljuset var nog väl dämpat för att få till det lilla extra. Hur som helst såg jag bland annat glada, tornfalk, havsörn, blåmes, stjärtmes, talgoxe och entita. Precis när jag anlände till Sjötorps ängar observerade jag även ett riktigt stort vildsvin vid vasskanten.

Tornfalk

Men den stora behållningen var ändå höstens alla vackra färger. Jag bjuder på två typiska höstbilder här. Tillsammans med en tornfalk, fångad i en läcker vinkel.

Silvåkraskogen höstlöv

3000 kilometer

300 mil

[231028] Många känner säkert till att jag brukar ha som mål att cykla 3000 kilometer varje år. Jag har genom åren kommit underfund med att det är ett alldeles lagom mål. Tillräckligt för att man måste skärpa sig och ge sig ut regelbundet. Men långt ifrån ouppnåeligt och inte så ambitiöst att man bara tröttnar på det.

Den här veckan nådde jag 3000 kilometer för tredje året i rad. Det har blivit många härliga sträckor och jag har som vanligt fått uppleva årstidernas skiftningar i den vackra skånska naturen.


Färgglada löv och porlande vatten

Färgglada löv och porlande vatten

[231026] Jag satt och letade efter höstbilder i arkivet och hittade den här. Ett klassiskt motiv på en porlande bäck och färgglada höstlöv på en sten. Bilden tog jag i närheten av Övedskloster i oktober 2017.


Brusreducerad hjort

Vit dovhjort i Vombskogen

[231020] För ett tag sedan fick bildbehandlingsprogrammen Camera Raw och Lightroom ett par klart användbara förbättringstekniker. Genom AI går det bland annat att reducera brusiga bilder utan att förlora detaljerna helt.

När man är på jakt efter djurmotiv i skogen är ljusförhållande sällan de bästa. Höga ISO-värden resulterar som bekant i riktigt brusiga bilder.

Genom åren har jag mer eller mindre kasserat många bilder, just för att jag ansett dem vara för brusiga. Men med den nya funktionen kan det vara värt att ge bilderna en andra chans.

Bilden på den vita dovhjorten ovan togs på ISO-värdet 18 000. Som råfil ser den ganska bedrövlig ut. Men efter att ha kört den genom brusreduceringen och retuscherat enligt tycke och smak ser slutresultaten inte så illa ut. För publicering på blogg och sociala medier duger den gott.

Nu finns det även andra brusreduceringsprogram på marknaden som lär vara ännu mer kompetenta. Med innovativa funktioner som gör att en bild tagen med lite enklare utrustning eller i dåliga förhållanden kan förbättras avsevärt.


Gladan i skyn

Röd Glada

[231017] I år har jag mer än en gång kommit på mig själv att det inte har blivit speciellt många djurbilder på sistone. Tiden har definitivt varit en faktor. För om man ska få bra djurbilder krävs det en hel del tålamod och framför allt massor av tid.

Men vem vet. Trots att dagarna blir både kortare och mörkare får jag kanske ett ryck under vintern. För då kommer jag att ha mindre jobb och cykelturerna lär definitivt bli kortare.

Bilden på gladan ovan tog jag ute vid Vombs ängar i oktober förra hösten.


Hösten i antågande

Gyllene björkar vid Billebjers sjö

[231006] Efter en solig och varm september börjar det kännas som att hösten är i antågande. Idag blåser det rejält i Skåne och temperaturen är inte lika behaglig som för ett par veckor sedan. Men hösten kommer nog ändå att bli ganska sen i år. Delvis som ett resultat av den klimatförändring vi alla vet pågår, men gör på tok för lite åt. Bilden ovan tog jag vid Billebjer i mitten av oktober för två år sedan.


Revingehed i septembersol

Gravel Revingehed i september

[230928] September har verkligen bjudit på ett härligt sensommarväder. Tidigare idag tog jag en cykeltur ut på grusvägarna över Revingehed. Vid en av talldungarna fångade jag i all hast den här bilden.


Sensommarvärme

Väg över Romeleåsen

[230921] 25 grader varmt och strålande solsken. Torsdagen bjöd på ett helt  underbart sensommarväder. Jag kunde inte komma på någon mer passande aktivitet än att bege mig ut på en rejäl cykeltur på skogsvägarna över Romeleåsen och Häckebergaskogen. När jag återvände hem till Lund stod trippmätaren på 68 kilometer

Värmen till trots så märks det att hösten är i antågande. Björken börjar få en gyllene ton och en del löv har redan hunnit falla  till marken.  Men i övrigt är det mesta fortfarande grönt. Åtminstone några veckor till.

Här bjuder jag på tre bilder som jag i all hast tog längs de små ringlande vägarna.

Ljus i granskogen, Romeleåsen
Skogsväg, Häckeberga

Kungsmarken

Grind i solnedgång

[230917] Så här långt har september månad bjudit på ett härligt sensommarväder och vackra kvällar. När jag var på väg hem till Lund på lördagskvällen gjorde jag ett kort stopp vid Kungsmarken och tog den här bilden. Precis när solen var på väg ner bakom horisonten.


Nyslagen

Nyslagna fält

[230907] Det känns alltid en smula frustrerande när man cyklar förbi ett vackert landskap och endast har mobiltelefonen med sig. Fast å andra sidan är det så mycket bättre än ingen kamera alls.

De nyslagna och läckert kuperade fälten fann jag i närheten av Vismarlöv tidigare idag.


Ljung och nypon

Blommande ljung vid Sövde.

[230903] Lördagen var så ljuvlig som bara en solig septemberdag kan vara. Strålande solsken och en temperatur som låg runt 20-stecket. Jag bestämde mig för att ta en cykeltur österut. Efter en kortare paus vid Sövde badplats tog jag en rejäl omväg genom Häckeberga-skogen. Totalt blev det tio mil.

Just nu blommar ljungen som bäst. På ängarna strax norr om Sövde var jag bara tvungen att stanna till och ta bilden ovan. Ljungen är alltid lika välkommen. För just när alla sommarblommorna är på väg att vissna bort poppar den upp med sina härligt rosenvioletta färgtoner.

Nypon och utsikt, Stenberget

Ytterligare en bild blev det uppe vid Stenberget. Den här punkten är belägen 162 meter över havet och utsikten mot sydväst är helt fantastiskt.


Kvällsrundan

Cykel Måryd

[230830] Augusti månad är på väg att lida mot sitt slut. Samma sak får nog sägas om sommaren. På ett sätt känns det lite vemodigt. Samtidig har tiden mellan sommar och höst alltid varit min favoritperiod på hela året. För även om dagarna blir kortare är kvällarna fortfarande ljumma och ljusa. Luften är fuktigare och lättare att andas. Dessutom är ljuset så mycket vackrare.

Boijsens gröna dammar

Tidigare ikväll blev det några mil på cykel. Temperaturen var närmast perfekt och vinden var knappt kännbar. Vid Måryd och Boijsens dammar gjorde jag ett kort stopp, plockade fram mobilen och tog några bilder. Skogen är fortfarande härligt grön. Det gäller att njuta av stunden så länge den varar.


Mörka moln över ön i Limhamn

Mörka moln över ön i Limhamn

[230824] Igår cyklade jag Lund – Limhamn tur och retur. Jag brukar göra det några gånger per år. Dels för att få lite omväxling i rundorna, men även för att det ibland kan vara kul att cykla i lite mer ”urbana miljöer”.

När jag kom fram till Limhamns sjöstad möttes jag av den här dramatiska och regntunga himlen. Något senare kom det även lite regn. Men lyckligtvis inte i sådana mängder att sträckan hem blev olidlig.


Grusvägstur med fikastopp vid Lottagården

Grusväg vid Silvåkra

[230813] Det har väl knappast undgått någon att sommarvädret har varit ganska lynnigt den senaste tiden. Trots det har jag på något sätt lyckats pricka in luckorna mellan de regniga dagarna och begett mig ut på cykelrundor. Senast på lördagen blev det en fin tur längs grusvägarna på Revingehed.

Den här gången hade jag både kaffetermos och kanelbulle med mig. Så det blev ett stopp vid Lottagården där jag njöt av solen och vyn över Krankesjön. Just den här platsen har jag stannat vid otaliga gånger genom åren.

Lottagården, Revingehed

Lottagården är som namnet antyder en gammal vacker kursgård för Svenska Lottakåren. Även om den fortfarande används till just det står den tom under en stor del av året.


Blommande ängar

Blommande ängar - Silvåkra Vomb

[230724] Idag kom jag äntligen ut på en liten tur med stora kameran. Först vandrade jag en bit längs Vombs ängar och framåt kvällskvisten kollade jag in läget vid Sjötorps ängar. Bildskörden blev varken bra eller dålig. Jag fick trots allt en del fågelbilder som jag antagligen kommer att publicera inom kort.

Bilden ovan är tagen alldeles intill Vombs ängar. Sommarens alla blommor pryder verkligen fälten nu. Dessutom märks det att den senaste tidens regn har gjort sitt. Gräset brukar sällan vara så här grönt i slutet av juli.


Svenskt Derby

Svenskt Derby 2023 Jägersro

[230717] Av flera olika anledningar har det varit väldigt dåligt med uppdateringar på bloggen den senaste tiden. Förhoppningsvis blir det lite bättring de närmaste veckorna. Den gångna helgen fick jag i vilket fall avverkat ytterligare ett Derby på Jägersro Galopp. Något jag gjort i så många år att jag snart har tappat räkningen.


Backlandskapet vid Hyby

Hyby backar

[230625] Det har blivit en hel del mil på cykel den senaste tiden. Idag trotsade jag sommarvärmen och avverkade drygt sex mil landsväg. Strax utanför Hyby gjorde jag ett kort stopp och spanade in den härliga utsikten över det kuperade landskapet.


Sommarfeeling

[230616] Efter en period med ganska mycket jobb fick jag äntligen tid för en cykelrunda på torsdagskvällen. Sedan jag passerat badplatser, småbåtshamnar och vägrenar fyllda med såväl vallmo som blåklint, stannade jag till bron vid Krutmöllan och tänkte; nu är sommaren verkligen här.

Bilden är för övrigt editerad i mobilappen av Lightroom, som blivit ruggigt bra den senaste tiden.


Skrattmås

Skrattmås i flykt

[230606] Jag inledde den svenska nationaldagen med att ta en liten fotopromenad ner till Källby Dammar. I Höjeådalens naturreservat är fågellivet rikt och det är högst sannolikt att man får med sig något i bildväg. Den här sommardagen var inget undantag, vilket jag har anledning att återkomma till senare.

En allt annat än exotisk fågelart är skrattmåsen. Men den är väldigt tacksam att fotografera och bra om man vill öva upp sina färdigheter att fånga fåglar i flykten.

Skrattmås - Källby

Så var vi plötsligt inne i juni månad

Raps - Lilla Harrie

[230603] Tiden bara rinner iväg. Nu är vi plötsligt inne i juni månad. Samtidigt har en hel del annat jobb gjort att det varit klent med uppdateringar här den senaste tiden. Nu tänkte jag emellertid klämma in en dagsfärsk bild. Jag tog den längs den gamla banvallen mellan Örtofta och Lilla Harrie. Rapsen sjunger definitivt på sista versen för i år. Men det går fortfarande att hitta ett och annat gult fält.


En kortvideo från lördagens cykeltur

[230515] Det blev även en enklare kortvideo från lördagens cykeltur. Allt är filmat med mobilen.


Bokskogen grönskar och rapsen blommar

Cykel, Björnstorpsskogen

[230514] På lördagen tog jag en cykeltur ut till skogen vid Björnstrorp och Romeleklint. Försommarsolen sken och temperaturen låg en bit över 20 grader. Bättre förutsättningar kan man knappast få. Jag njöt i fulla drag av det skådespel som det skånska landskapet och skogen bjuder på vid just den här tiden på året.

Blommande raps, Björnstorp

En köldknäpp tidigare i våras fick tyvärr till följd att rapsskörden kommer att bli ovanligt klen i år. Fälten blommar inte med den kraft och gula intensitet som vi är vana att se. På vissa platser är det mer påtagligt än på andra. Men strax utanför Björnstorp hittade jag ett rapsfält som nästan stod i full blom. Då var jag så klart tvungen att stanna och ta en bild.

Grönskande bokskog, Björnstorp

Det är onekligen något alldeles speciellt när bokskogens löv spricker. Den nästan limegröna tonen ger lövtaket en extraordinär lyster. Om några veckor blir bladen både tjockare och mörkare, vilket medför att mindre ljus når marken. Att få cykla längs en skogsväg som den här, samtidigt som alla skogens fåglar bjuder på vacker skönsång, är svårslaget.


När skogen börjar grönska

[230507] Ett litet enklare videoklipp från en kortare cykeltur tidigare i veckan.


> Äldre inlägg från bildflödet finner du här

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Twitter | YouTube