Från bildflödet…

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Sensommarvärme

Väg över Romeleåsen

[230921] 25 grader varmt och strålande solsken. Torsdagen bjöd på ett helt  underbart sensommarväder. Jag kunde inte komma på någon mer passande aktivitet än att bege mig ut på en rejäl cykeltur på skogsvägarna över Romeleåsen och Häckebergaskogen. När jag återvände hem till Lund stod trippmätaren på 68 kilometer

Värmen till trots så märks det att hösten är i antågande. Björken börjar få en gyllene ton och en del löv har redan hunnit falla  till marken.  Men i övrigt är det mesta fortfarande grönt. Åtminstone några veckor till.

Här bjuder jag på tre bilder som jag i all hast tog längs de små ringlande vägarna.

Ljus i granskogen, Romeleåsen
Skogsväg, Häckeberga

Kungsmarken

Grind i solnedgång

[230917] Så här långt har september månad bjudit på ett härligt sensommarväder och vackra kvällar. När jag var på väg hem till Lund på lördagskvällen gjorde jag ett kort stopp vid Kungsmarken och tog den här bilden. Precis när solen var på väg ner bakom horisonten.


Nyslagen

Nyslagna fält

[230907] Det känns alltid en smula frustrerande när man cyklar förbi ett vackert landskap och endast har mobiltelefonen med sig. Fast å andra sidan är det så mycket bättre än ingen kamera alls.

De nyslagna och läckert kuperade fälten fann jag i närheten av Vismarlöv tidigare idag.


Ljung och nypon

Blommande ljung vid Sövde.

[230903] Lördagen var så ljuvlig som bara en solig septemberdag kan vara. Strålande solsken och en temperatur som låg runt 20-stecket. Jag bestämde mig för att ta en cykeltur österut. Efter en kortare paus vid Sövde badplats tog jag en rejäl omväg genom Häckeberga-skogen. Totalt blev det tio mil.

Just nu blommar ljungen som bäst. På ängarna strax norr om Sövde var jag bara tvungen att stanna till och ta bilden ovan. Ljungen är alltid lika välkommen. För just när alla sommarblommorna är på väg att vissna bort poppar den upp med sina härligt rosenvioletta färgtoner.

Nypon och utsikt, Stenberget

Ytterligare en bild blev det uppe vid Stenberget. Den här punkten är belägen 162 meter över havet och utsikten mot sydväst är helt fantastiskt.


Kvällsrundan

Cykel Måryd

[230830] Augusti månad är på väg att lida mot sitt slut. Samma sak får nog sägas om sommaren. På ett sätt känns det lite vemodigt. Samtidig har tiden mellan sommar och höst alltid varit min favoritperiod på hela året. För även om dagarna blir kortare är kvällarna fortfarande ljumma och ljusa. Luften är fuktigare och lättare att andas. Dessutom är ljuset så mycket vackrare.

Boijsens gröna dammar

Tidigare ikväll blev det några mil på cykel. Temperaturen var närmast perfekt och vinden var knappt kännbar. Vid Måryd och Boijsens dammar gjorde jag ett kort stopp, plockade fram mobilen och tog några bilder. Skogen är fortfarande härligt grön. Det gäller att njuta av stunden så länge den varar.


Mörka moln över ön i Limhamn

Mörka moln över ön i Limhamn

[230824] Igår cyklade jag Lund – Limhamn tur och retur. Jag brukar göra det några gånger per år. Dels för att få lite omväxling i rundorna, men även för att det ibland kan vara kul att cykla i lite mer ”urbana miljöer”.

När jag kom fram till Limhamns sjöstad möttes jag av den här dramatiska och regntunga himlen. Något senare kom det även lite regn. Men lyckligtvis inte i sådana mängder att sträckan hem blev olidlig.


Grusvägstur med fikastopp vid Lottagården

Grusväg vid Silvåkra

[230813] Det har väl knappast undgått någon att sommarvädret har varit ganska lynnigt den senaste tiden. Trots det har jag på något sätt lyckats pricka in luckorna mellan de regniga dagarna och begett mig ut på cykelrundor. Senast på lördagen blev det en fin tur längs grusvägarna på Revingehed.

Den här gången hade jag både kaffetermos och kanelbulle med mig. Så det blev ett stopp vid Lottagården där jag njöt av solen och vyn över Krankesjön. Just den här platsen har jag stannat vid otaliga gånger genom åren.

Lottagården, Revingehed

Lottagården är som namnet antyder en gammal vacker kursgård för Svenska Lottakåren. Även om den fortfarande används till just det står den tom under en stor del av året.


Blommande ängar

Blommande ängar - Silvåkra Vomb

[230724] Idag kom jag äntligen ut på en liten tur med stora kameran. Först vandrade jag en bit längs Vombs ängar och framåt kvällskvisten kollade jag in läget vid Sjötorps ängar. Bildskörden blev varken bra eller dålig. Jag fick trots allt en del fågelbilder som jag antagligen kommer att publicera inom kort.

Bilden ovan är tagen alldeles intill Vombs ängar. Sommarens alla blommor pryder verkligen fälten nu. Dessutom märks det att den senaste tidens regn har gjort sitt. Gräset brukar sällan vara så här grönt i slutet av juli.


Svenskt Derby

Svenskt Derby 2023 Jägersro

[230717] Av flera olika anledningar har det varit väldigt dåligt med uppdateringar på bloggen den senaste tiden. Förhoppningsvis blir det lite bättring de närmaste veckorna. Den gångna helgen fick jag i vilket fall avverkat ytterligare ett Derby på Jägersro Galopp. Något jag gjort i så många år att jag snart har tappat räkningen.


Backlandskapet vid Hyby

Hyby backar

[230625] Det har blivit en hel del mil på cykel den senaste tiden. Idag trotsade jag sommarvärmen och avverkade drygt sex mil landsväg. Strax utanför Hyby gjorde jag ett kort stopp och spanade in den härliga utsikten över det kuperade landskapet.


Sommarfeeling

[230616] Efter en period med ganska mycket jobb fick jag äntligen tid för en cykelrunda på torsdagskvällen. Sedan jag passerat badplatser, småbåtshamnar och vägrenar fyllda med såväl vallmo som blåklint, stannade jag till bron vid Krutmöllan och tänkte; nu är sommaren verkligen här.

Bilden är för övrigt editerad i mobilappen av Lightroom, som blivit ruggigt bra den senaste tiden.


Skrattmås

Skrattmås i flykt

[230606] Jag inledde den svenska nationaldagen med att ta en liten fotopromenad ner till Källby Dammar. I Höjeådalens naturreservat är fågellivet rikt och det är högst sannolikt att man får med sig något i bildväg. Den här sommardagen var inget undantag, vilket jag har anledning att återkomma till senare.

En allt annat än exotisk fågelart är skrattmåsen. Men den är väldigt tacksam att fotografera och bra om man vill öva upp sina färdigheter att fånga fåglar i flykten.

Skrattmås - Källby

Så var vi plötsligt inne i juni månad

Raps - Lilla Harrie

[230603] Tiden bara rinner iväg. Nu är vi plötsligt inne i juni månad. Samtidigt har en hel del annat jobb gjort att det varit klent med uppdateringar här den senaste tiden. Nu tänkte jag emellertid klämma in en dagsfärsk bild. Jag tog den längs den gamla banvallen mellan Örtofta och Lilla Harrie. Rapsen sjunger definitivt på sista versen för i år. Men det går fortfarande att hitta ett och annat gult fält.


En kortvideo från lördagens cykeltur

Det blev även en enklare kortvideo från lördagens cykeltur. Allt är filmat med mobilen.


Bokskogen grönskar och rapsen blommar

Cykel, Björnstorpsskogen

På lördagen tog jag en cykeltur ut till skogen vid Björnstrorp och Romeleklint. Försommarsolen sken och temperaturen låg en bit över 20 grader. Bättre förutsättningar kan man knappast få. Jag njöt i fulla drag av det skådespel som det skånska landskapet och skogen bjuder på vid just den här tiden på året.

Blommande raps, Björnstorp

En köldknäpp tidigare i våras fick tyvärr till följd att rapsskörden kommer att bli ovanligt klen i år. Fälten blommar inte med den kraft och gula intensitet som vi är vana att se. På vissa platser är det mer påtagligt än på andra. Men strax utanför Björnstorp hittade jag ett rapsfält som nästan stod i full blom. Då var jag så klart tvungen att stanna och ta en bild.

Grönskande bokskog, Björnstorp

Det är onekligen något alldeles speciellt när bokskogens löv spricker. Den nästan limegröna tonen ger lövtaket en extraordinär lyster. Om några veckor blir bladen både tjockare och mörkare, vilket medför att mindre ljus når marken. Att få cykla längs en skogsväg som den här, samtidigt som alla skogens fåglar bjuder på vacker skönsång, är svårslaget.


När skogen börjar grönska

[230507] Ett litet enklare videoklipp från en kortare cykeltur tidigare i veckan.


Bästa tiden på året

[230429] Alla årstider har sina goda sidor. Men frågan är om inte månadsskiftet april-maj ändå är den allra bästa tiden på året. Just när vitsipporna blommar – innan skogen har blivit helt grön.

Gul och vitsippor

Det är precis i denna tid vi befinner oss just nu. Lördagen bjöd på en stor portion vårsol, så jag tog en cykeltur ut i det vackra vädret. Jag kunde så klart inte låta bli att lägga rutten förbi flera av de platser där jag vet att det finns gott om blommande vitsippor.

I närheten av Knivsåsen fann jag en plats längs grusvägen där det växte både gul- och vitsippor. Jag kan inte påstå att gulsippan är speciellt ovanlig, men i kvantitet kan den knappast mäta sig med sin kusin vitsippan.

Ödehus - Önneslöv

Strax utanför Önneslöv gjorde jag en kortare paus vid ett gammalt ödehus. Varje gång jag cyklar förbi huset brukar jag fundera på vad det har för historia. Jag kan inte riktigt avgöra om det har varit ett bostadshus eller någon form av ekonomibyggnad.

Vitsippor

Mängder av vitsippor i Gryteskog, eller Trollskogen som de flesta brukar säga.


Fiskgjuse och varfågel

Krankesjön - Almen

[230413] Torsdagseftermiddagen bjöd på riktigt trevligt vårväder. Så strax efter lunch bestämde jag mig för att ta en liten tur ut till Silvåkraskogen för att kolla in fågellivet.

Och visst var det en hel del aktivitet i skogen och längs strandängarna. Inte minst i form av fågelsång. Bofinken och gransångaren dominerade ljudbilden. Men även en del andra sångare börjar göra sig gällande.

Jag vill inte påstå att jag fick något överväldigande i bildväg. Men några fåglar lyckades jag fånga i sökaren, om än på ganska långt avstånd. Två av de lite mer ovanliga arterna var fiskgjuse och varfågel.

Varfågel i rosenbuske
Årets första fiskgjuse

Fiskgjusen har just anlänt till Krankesjön efter att ha spenderat vintern i Afrika. Varfågeln flyttar sannolikt mot häckningsplatserna i norra Sverige de närmaste veckorna. De båda arterna är utmärkta exempel på varför Skåne är ett fantastiskt fågellandskap. Här finns lite av allt – året runt.  


Den tiden på året

Scillor eller blåstjärnor utanför Universitetsbiblioteket - Lund

[230410] Ja, just nu är vi där. Vid den tiden på året då hela Lund färgas blått. Scillorna blommar som bäst utanför Universitetsbiblioteket.


Fikatur och första vitsippan i år

Cykel - virkesupplag

[230407] Det känns som att våren har varit ovanligt trögstartad i år. Men när jag tittar tillbaka i mitt händelsearkiv från de senaste åren så inser jag att det förmodligen bara är just en känsla.

Hur som helst. Nu har jag så sakteliga kickat igång cykelsäsongen. Idag tog jag en liten ”fikatur” genom Skrylleskogen och vidare ut till Boklunden vid Torna Hällestad. Sedan gjorde jag ett litet stopp vid Boijsens dammar och drack en termos med kaffe.

Första vitsippan 2023

Och kan ni tänka er! Vitsipporna har så sakteliga börjat titta fram. Det gick till och med att finna ett och annat exemplar som stod i full blom. Då vet man att den bästa och vackraste tiden på hela året står för dörren!


Scillor

Scillor

[230403] Efter några soliga vårdagar har det verkligen börjat hända saker på marken. Scilla eller blåstjärna. Kärt barn har många namn. Oavsett vilket har de börjat blomma hemma i Lund.


Mer vinter

Sen vinter i Skrylleskogen

[230311] Igår gick jag några kilometer i Skrylleskogen. Här var det mer vinter än hemma i Lund. Det ligger fortfarande en del – om än något blaskig – snö på marken. Våren har helt klart tagit ett steg tillbaka den gångna veckan.


Källby dammar

Grågås i flykten

[230309] Jag bor ganska nära Källby dammar i södra delarna av Lund. Därför brukar jag ofta passera de små sjöarna under mina dagliga promenader och joggingrundor. Men det var ett tag sedan jag begav mig dit för att fotografera alla fåglar som vistas på platsen så här års.

Eftersom vädret var hyggligt och jag hade några timmar ledigt gjorde jag slag i saken tidigare idag. Det är väldigt tacksamt att fotografera fåglar vid Källby dammar. Bildskörden blev således ganska diger. Jag lyckades dessutom fotografera några fågelarter som jag aldrig tidigare fångat på bild.

Mest spektakulär och udda var den blåvingade årtan, som lockat fågelskådare från stora delar av Skandinavien de senaste veckorna. Dessutom fick jag fina bilder på skedand och noterade även en vacker salskrake. Men allt det där kommer jag att återkomma till i separata bloggposter.

Just nu får ni istället hålla tillgodo med två betydligt vanligare arter. Överst en grågås som jag påpassligt lyckades fånga i flykten. Nedan en gräsand-hona, som satt och vilade sig i vårsolen. Gräsänder är så vanliga att nästan ingen lägger märke till dem. Men både hanen och honan är så otroligt vackra i fjäderdräkten.

Gräsand - hona

Mörk och ljus

Mörk och ljus dovhjort - ungdjur

[230305] I skogarna och på fälten runt Vombsjön finns det gott om ljusa dovhjortar. Dessa individer lever i flockar tillsammans med den ”vanliga”, brun-gråa färgvarianten. Många som ser dessa vita hjortar för första gången blir ofta väldigt överraskade. Men det är absolut inget ovanligt. Åtminstone i dessa trakter.

De här båda individerna fotograferade jag för några dagar sedan. Den mörka hjorten ser ut att vara en fjolårskalv och bär fortfarande den tjocka vinterpälsen. Den ljusa är jag lite mer osäker på.


Solig söndag

Ormvråk glidflyger över Vombs ängar

[230226] Solsken är knappast något vi varit bortskämda med de senaste veckorna. Söndagen var dock ett stort undantag. Inte ett moln så långt ögat kunde nå.

Eftersom jag inte hade något annat inbokat fick det bli en tur ut i naturen med teleobjektivet. Jag tror faktiskt att det var några månader sedan det hände senast. Men så är det ju först vid den här tiden som allt det roliga verkligen börjar ta fart. Flyttfåglarna återvänder och växtligheten börjar vakna till liv.

Jag inledde dagen med ett stopp vid Vombs vattenverk och fortsatte sedan till Vombs ängar. Under de timmar jag var ute lyckades jag observera en mängd olika djurarter. Roligast var nog ett möte med en grupp kronhindar. Sammanlagt förflyttade jag mig 6,3 kilometer, vilket inte är någon lång sträcka i sig. Men med ryggsäck och en tung kamera känns det ändå lite i benen.

Det blev så klart även en del bilder, som jag förhoppningsvis hinner ta tag i under veckan. Tills vidare bjuder jag på den här ormvråken som glidflög på termikvindarna över Vombs ängar.


Små justeringar

Vinter på Hällestadsåsen

[230222] Jag nar nyligen gjort ett par mindre justeringar på bloggen. Förmodligen så pass blygsamma att ingen riktigt har noterat dem. Det jag har gjort är att bredda sidytan en smula, vilket gör att bilderna visas i en något större storlek. Det handlar som nämnt inte om någon större förändring. Det syns dessutom bara om bloggen visas via en dator. På mobiltelefoner och surfplattor ser allt förhoppningsvis ut som vanligt.

Nu har jag dessutom börjat ge upp hoppet om att få fler vinterbilder i år. Vi har i praktiken redan meteorologisk vår i Skåne och vårvärmen lär vara här inom ett par veckor. Lite synd, för jag gillar att ta vinterbilder. Bilden ovan tog jag vid Hällestadsåsen i december, då vi hade ett par vita dagar.


> Äldre inlägg från bildflödet finner du här

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Twitter | YouTube