Från bildflödet… april 2023

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Bästa tiden på året

[230429] Alla årstider har sina goda sidor. Men frågan är om inte månadsskiftet april-maj ändå är den allra bästa tiden på året. Just när vitsipporna blommar – innan skogen har blivit helt grön.

Gul och vitsippor

Det är precis i denna tid vi befinner oss just nu. Lördagen bjöd på en stor portion vårsol, så jag tog en cykeltur ut i det vackra vädret. Jag kunde så klart inte låta bli att lägga rutten förbi flera av de platser där jag vet att det finns gott om blommande vitsippor.

I närheten av Knivsåsen fann jag en plats längs grusvägen där det växte både gul- och vitsippor. Jag kan inte påstå att gulsippan är speciellt ovanlig, men i kvantitet kan den knappast mäta sig med sin kusin vitsippan.

Ödehus - Önneslöv

Strax utanför Önneslöv gjorde jag en kortare paus vid ett gammalt ödehus. Varje gång jag cyklar förbi huset brukar jag fundera på vad det har för historia. Jag kan inte riktigt avgöra om det har varit ett bostadshus eller någon form av ekonomibyggnad.

Vitsippor

Mängder av vitsippor i Gryteskog, eller Trollskogen som de flesta brukar säga.


Fiskgjuse och varfågel

Krankesjön - Almen

[230413] Torsdagseftermiddagen bjöd på riktigt trevligt vårväder. Så strax efter lunch bestämde jag mig för att ta en liten tur ut till Silvåkraskogen för att kolla in fågellivet.

Och visst var det en hel del aktivitet i skogen och längs strandängarna. Inte minst i form av fågelsång. Bofinken och gransångaren dominerade ljudbilden. Men även en del andra sångare börjar göra sig gällande.

Jag vill inte påstå att jag fick något överväldigande i bildväg. Men några fåglar lyckades jag fånga i sökaren, om än på ganska långt avstånd. Två av de lite mer ovanliga arterna var fiskgjuse och varfågel.

Varfågel i rosenbuske
Årets första fiskgjuse

Fiskgjusen har just anlänt till Krankesjön efter att ha spenderat vintern i Afrika. Varfågeln flyttar sannolikt mot häckningsplatserna i norra Sverige de närmaste veckorna. De båda arterna är utmärkta exempel på varför Skåne är ett fantastiskt fågellandskap. Här finns lite av allt – året runt.  


Den tiden på året

Scillor eller blåstjärnor utanför Universitetsbiblioteket - Lund

[230410] Ja, just nu är vi där. Vid den tiden på året då hela Lund färgas blått. Scillorna blommar som bäst utanför Universitetsbiblioteket.


Fikatur och första vitsippan i år

Cykel - virkesupplag

[230407] Det känns som att våren har varit ovanligt trögstartad i år. Men när jag tittar tillbaka i mitt händelsearkiv från de senaste åren så inser jag att det förmodligen bara är just en känsla.

Hur som helst. Nu har jag så sakteliga kickat igång cykelsäsongen. Idag tog jag en liten ”fikatur” genom Skrylleskogen och vidare ut till Boklunden vid Torna Hällestad. Sedan gjorde jag ett litet stopp vid Boijsens dammar och drack en termos med kaffe.

Första vitsippan 2023

Och kan ni tänka er! Vitsipporna har så sakteliga börjat titta fram. Det gick till och med att finna ett och annat exemplar som stod i full blom. Då vet man att den bästa och vackraste tiden på hela året står för dörren!


Scillor

Scillor

[230403] Efter några soliga vårdagar har det verkligen börjat hända saker på marken. Scilla eller blåstjärna. Kärt barn har många namn. Oavsett vilket har de börjat blomma hemma i Lund.

> Från bildflödet… mars 2023

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube