Från bildflödet… mars 2023

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Mer vinter

Sen vinter i Skrylleskogen

[230311] Igår gick jag några kilometer i Skrylleskogen. Här var det mer vinter än hemma i Lund. Det ligger fortfarande en del – om än något blaskig – snö på marken. Våren har helt klart tagit ett steg tillbaka den gångna veckan.


Källby dammar

Grågås i flykten

[230309] Jag bor ganska nära Källby dammar i södra delarna av Lund. Därför brukar jag ofta passera de små sjöarna under mina dagliga promenader och joggingrundor. Men det var ett tag sedan jag begav mig dit för att fotografera alla fåglar som vistas på platsen så här års.

Eftersom vädret var hyggligt och jag hade några timmar ledigt gjorde jag slag i saken tidigare idag. Det är väldigt tacksamt att fotografera fåglar vid Källby dammar. Bildskörden blev således ganska diger. Jag lyckades dessutom fotografera några fågelarter som jag aldrig tidigare fångat på bild.

Mest spektakulär och udda var den blåvingade årtan, som lockat fågelskådare från stora delar av Skandinavien de senaste veckorna. Dessutom fick jag fina bilder på skedand och noterade även en vacker salskrake. Men allt det där kommer jag att återkomma till i separata bloggposter.

Just nu får ni istället hålla tillgodo med två betydligt vanligare arter. Överst en grågås som jag påpassligt lyckades fånga i flykten. Nedan en gräsand-hona, som satt och vilade sig i vårsolen. Gräsänder är så vanliga att nästan ingen lägger märke till dem. Men både hanen och honan är så otroligt vackra i fjäderdräkten.

Gräsand - hona

Mörk och ljus

Mörk och ljus dovhjort - ungdjur

[230305] I skogarna och på fälten runt Vombsjön finns det gott om ljusa dovhjortar. Dessa individer lever i flockar tillsammans med den ”vanliga”, brun-gråa färgvarianten. Många som ser dessa vita hjortar för första gången blir ofta väldigt överraskade. Men det är absolut inget ovanligt. Åtminstone i dessa trakter.

De här båda individerna fotograferade jag för några dagar sedan. Den mörka hjorten ser ut att vara en fjolårskalv och bär fortfarande den tjocka vinterpälsen. Den ljusa är jag lite mer osäker på.

> Från bildflödet… februari 2023

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube