Från bildflödet… februari 2023

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Solig söndag

Ormvråk glidflyger över Vombs ängar

[230226] Solsken är knappast något vi varit bortskämda med de senaste veckorna. Söndagen var dock ett stort undantag. Inte ett moln så långt ögat kunde nå.

Eftersom jag inte hade något annat inbokat fick det bli en tur ut i naturen med teleobjektivet. Jag tror faktiskt att det var några månader sedan det hände senast. Men så är det ju först vid den här tiden som allt det roliga verkligen börjar ta fart. Flyttfåglarna återvänder och växtligheten börjar vakna till liv.

Jag inledde dagen med ett stopp vid Vombs vattenverk och fortsatte sedan till Vombs ängar. Under de timmar jag var ute lyckades jag observera en mängd olika djurarter. Roligast var nog ett möte med en grupp kronhindar. Sammanlagt förflyttade jag mig 6,3 kilometer, vilket inte är någon lång sträcka i sig. Men med ryggsäck och en tung kamera känns det ändå lite i benen.

Det blev så klart även en del bilder, som jag förhoppningsvis hinner ta tag i under veckan. Tills vidare bjuder jag på den här ormvråken som glidflög på termikvindarna över Vombs ängar.


Små justeringar

Vinter på Hällestadsåsen

[230222] Jag nar nyligen gjort ett par mindre justeringar på bloggen. Förmodligen så pass blygsamma att ingen riktigt har noterat dem. Det jag har gjort är att bredda sidytan en smula, vilket gör att bilderna visas i en något större storlek. Det handlar som nämnt inte om någon större förändring. Det syns dessutom bara om bloggen visas via en dator. På mobiltelefoner och surfplattor ser allt förhoppningsvis ut som vanligt.

Nu har jag dessutom börjat ge upp hoppet om att få fler vinterbilder i år. Vi har i praktiken redan meteorologisk vår i Skåne och vårvärmen lär vara här inom ett par veckor. Lite synd, för jag gillar att ta vinterbilder. Bilden ovan tog jag vid Hällestadsåsen i december, då vi hade ett par vita dagar.


Ghosts again

Det fanns en tid – för ganska många år sedan – när jag delade en del musik här på bloggen. Nu när jag har en sektion som mer eller mindre fungerar som ett klotterplank, tänkte jag att det kanske kunde vara en idé att ta upp tråden igen.

[230216] Och vad vore bättre än att göra det med att lyfta fram nya singeln från Depeche Mode, som släpptes för några dagar sedan. Det är hela sex år sedan gruppen gav ut sitt senaste fullängdsalbum. Efter Andy Fletchers tragiska bortgång förra året befarade nog många att vi hade hört det sista från Depeche Mode som grupp.

Men så dyker den plötsligt upp; singeln Ghosts Again från det kommande albumet Momento Mori, som väntas i slutet av mars. Och jag måste erkänna att låten överträffar alla mina mina förväntningar. Att Dave Gahan och Martin Gore har blivit äldre är högst påtagligt. Men det blir vi ju alla som ständigt hade Depeche Mode i våra Walkman-lurar på 80-talet.

Videon till Ghosts Again förtjänar ett särskilt omnämnande. Som vanligt är det nu 67-årige Anton Corbjin, mannen som ligger bakom gruppens visuella identitet, som är regissör. Att Corbjin är en mästare på att hantera gråskalor och skärpedjup framgår med all tydlighet i videon. Att han hämtat inspiration från Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet” är också högst påtagligt.


Vintergäck i Botan

Vintergäck i Botan

[230212] På söndagsförmiddagen tog jag en liten promenad runt Lunds stadskärna. De senaste dagarnas mildväder tycks ha satt fart på de första vårblommorna. I Botan upptäckte jag att både vintergäcken och snödropparna stod i full blom.

När jag kollar väderprognosen för de närmaste tio dagarna finns inga frostgrader i sikte. Möjligen är det så att den korta vintern är över för den här säsongen.


Söderskog

Dalby söderskog

[230211] Igår gjorde jag ett kortare besök i Dalby Söderskog. Vårblommorna får vi nog vänta på ytterligare någon månad. Men jag tycker ändå att det gick att ana lite vår i luften. Fåglarna kvittrade bland snåren och temperaturen var behaglig.


Februari

Resta stenar Borelunds naturreservat

[230205] Februari har väl traditionellt alltid räknat som en vintermånad. Men under de senaste tio åren har det varit månaden då våren så smått börjar göra sig påmind i Skåne. Kvällarna blir ljusare för varje dag och de första vårblommorna brukar göra sig till känna.

Den här bilden är inte ny. Den togs vid ungefär samma tid förra året. Platsen är Borelunds naturreservat vid Torna Hällestad. Jag har alltid funderat över stenarna som syns ganska tydligt i mitten av bilden. De ser onekligen ut att vara resta för många år sedan.

Så jag gick in på den fina tjänsten fornsök.se och kollade. Här beskrivs stenarna som sentida. Enligt sägner i trakten ska stenarna vara gravmarkeringar efter självspillingar, alltså människor som tagit sitt eget liv och därför inte fick begravas i vigd jord. Den som tog sitt eget liv betraktades nämligen som mördare ända fram till tidigt 1900-tal.

> Från bildflödet… januari 2023

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Twitter | YouTube