Från bildflödet… januari 2023

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Skogsljuset

Skogsljus - infallande sol i granskog

[230128] Visst är det något speciellt med en infallande ljus i en dunkel granskog? Jag har tagit åtskilliga bilder som den här genom åren. Många blir dock aldrig publicerade. Kanske för att variationsmöjligheterna är relativt begränsade. Men vackert är det hur som helst.

Kanske bör man även passa på att dokumentera den skånska granskogen så länge det finns möjlighet. Om 50 år kan den vara helt avverkad och ersatt av lövskog. Just den här bilden togs i närheten av Sövde i januari 2015, alltså för åtta år sedan.


Väderkullen

Romeleklint i vinterdis

[230121] Äntligen lite bättre och lite kyligare vinterväder i Skåne. Tidigare idag blev det en liten tur ut till trakterna runt Romeleklint, den näst högsta punkten på Romeleåsen.

Bilden ovan togs från toppen av den närliggande Väderkullen, som med sina 123 meter över havet inte riktigt når samma höjd som sin granne. Romeleåsen låg delvis inbäddad i en tunt vinterdis, vilket förstärkte de vackra skiktningarna i den vidsträckta landskapsbilden.


Frusna strån

Frusna strån

[230115] Regn, blåst och mörker gör att det fortfarande råder stiltje i fotograferandet för min del. Jag beger mig helt enkelt ogärna ut med kameran när förutsättningarna inte är på min sida. Så om jag ska få ut något på bloggen blir det till att gräva lite i arkivet.

Den här bilden är visserligen inte speciellt gammal. Den togs i december då vi åtminstone hade lite frost och solsken. Detta är en typ av bild som jag gärna tar, men sedan nästan aldrig publicerar. Anledningen är nog att den inte är tillräckligt spektakulär. Den sticker helt enkelt inte ut.

Samtidigt är det inte sällan den här typen av fotografier som folk gärna köper färdiginramade i olika inredningsbutiker och sätter upp i sitt vardagsrum. Kanske just för att den inte sticker ut…


Regn i mängder

Vattennivå i Höje å, St Lars

[230109] Skånska vintrar kan vara fina. Ibland. Men för det mesta är de bara gråa, blåsiga och väldigt regniga. Den senaste veckan har vi haft ett osedvanligt tråkigt väder med mängder av nederbörd.

Hemma i Lund har vattennivån i Höje å stigit rejält. Snart går det inte att ta sig över ån torrskodd vid St Lars. Tidigare vintrar har det faktiskt hänt att vattennivån stigit över själva bron, så något extremläge är det inte riktigt än.


365 mil

Cykling 2022

[230101] Nytt år och det har blivit dags att summera min cykling för 2022. Under fjolåret avverkade jag 365 mil och 169 timmar bakom styret, vilket är nytt personligt rekord. Jag är långt ifrån övertygad om att jag kommer upp i samma sträcka 2023, men förhoppningsvis blir det många fina mil även i år. För det finns trots allt inget bättre än att upptäcka små bortglömda grusvägar runt om i Skåne.

> Från bildflödet… december 2022


Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Threads | Twitter | YouTube