Från bildflödet… oktober 2022

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Alnarpsparken

Gyllene träd i Alnarpsparken

[221029] Det fina höstvädret håller i sig. När jag cyklade förbi Alnarp tidigare idag passade jag på att ta en liten extrasväng in i parken.

Alnarpsparken är absolut värd ett besök vid alla årstider. Så här på hösten bjuder växtligheten på ett riktigt sprakande färgregister.

Stora ekar i Alnarpsparken

Ungefär mitt i parken står ett par riktigt majestätiska ekar. Det hade varit intressant att veta hur gamla de är.

Stigen ner mot Lommabukten - Öresundsparken

När jag rullade ner mot Lommabuktens vågiga vatten kunde jag så klart inte låta bli att ta den här vackra vybilden, som förekommit på bloggen många gånger tidigare.


En gyllene björk

Gyllene björrk

[221024] När man ser en vackert gyllene björk är det svårt att motstå frestelsen att ta en bild. Just den här björken står mellan Silvåkra och Vombs ängar.


UB i oktober

Universitetsbiblioteket i Lund - oktober

[221023] Så här i oktober måste Universitetsbiblioteket vara en av Lunds mest fotograferade byggnader.


Skogens guld

Gyllene björk i skogen

[221016] Tiden då björken får behålla sina gyllene löv är kort. Så det gäller att passa på att njuta.


Gammal hederlig fotojakt

Träd - Vombs ängar

[221015] För ett tag sedan kom jag på mig själv med att det var flera månader sedan jag åkte ut med teleobjektivet för att fotografera djur. Pauser är ofta välbehövliga och under hela sommaren har jag saknat det där riktiga suget. Jag har varit ganska nöjd med alla mina cykelturer i den skånska naturen.

Men idag var det äntligen dags för gammal hederlig ”fotojakt”.  Strax efter lunch körde jag ut till Vombs ängar och gick en ganska rejäl sträcka. Trots att solen hade lite svårt att titta fram var vädret riktigt behagligt. Jag fick även några hyggliga bilder på både rådjur och fåglar. Men dessa sparar jag till separata bloggposter, som jag säkert publicerar inom en snar framtid.


Revingehed

Revingehed

[221012] Revingehed är definitivt en av mina favoritplatser i närområdet. De vidsträckta fälten med sina utspridda träddungar ger heden en alldeles speciell karaktär.

Vid den här tiden på året dominerar de jordiga hösttonerna landskapet. Vilket jag gillar skarpt. Bilden togs i samband med en cykeltur tidigare på onsdagen.


Fjorton storkar

Fjorton storkar

[221008] Så här på höstkanten är det inte ovanligt att man ser storkar ute på fälten i Skåne. När skörden är bärgad och åkrarna antingen är upplöjda eller nysådda brukar de resliga fåglarna finna föda här.

Igår var inte mindre än fjorton storkar samlade ute på ett fält mellan Lund och Södra Sandby. Så många storkar har jag nog aldrig sett på en och samma gång. Jag antar att de samlas i grupp som en förberedelse inför flytten söderut.

Tyvärr finns det en del yngre individer som inte riktigt förstått att det är dags att flytta. Många övervintrar därför i Skåne. Så länge vädret är milt brukar de klara sig. Men om marken fryser blir det värre. Då kan de inte längre finna någon föda och riskerar att svälta ihjäl.

Bilden är tagen med mobiltelefonen, därav den usla kvaliteten.


Vackra moln över sundet

Vackra moln över sundet

[221004] Vädermässigt har oktober fått en hygglig inledning. Tisdagen bjöd på riktigt behagliga temperaturer och en hel del solsken. I samband med en kortare cykelrunda gjorde jag ett litet stopp vid Habo Ljung och tog den här bilden ut över Öresund och Lommabukten. Det viktigaste innehållet i bilden är så klart de läckert fluffiga altocumulus-molnen som delvis dolde den låga höstsolen.

[Från bildflödet… september 2022]

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Twitter | YouTube