Från bildflödet…

I denna bloggpost publicerar jag enklare vardagsbilder och kortare texter.

Börjar ana höst

[220922] Idag tog jag den vanliga cykelrundan ut till Krankesjön. Behagliga 17 grader och endast svaga vindar gjorde att det blev en riktigt skön tur. Den fuktiga och syrerika luften så här års är betydligt lättare att andas jämfört med sommarens.

Nu går det även att ana att hösten snart är här. Några träd, framför allt björken, har börjat ändra färg och det ligger en del nedfallna löv längs vägarna.


300 mil!

[220910] Jag brukar alltid ha som mål att cykla 300 mil varje år. Idag nådde jag målet för 2022. Vintern är inte här än så det är bara att fortsätta trampa på.


Fikapaus vid Krankesjön, Revingefältet och Arendala

[220905] Så har vi plötsligt kommit en bit in i september. En av de bästa månaderna på hela året om ni frågar mig. Lagom varmt och vackrare ljus.

Eftersom jag inte hade något annat för mig på söndagseftermiddagen bryggde jag lite kaffe i en termos och cyklade ut på en ”fikatur” till Krankesjön.

Vid Lottagården gjorde jag en liten paus, njöt av utsikten mot Krankesjön och studerade fiskgjusarnas strävsamma jakt. Det blev en riktigt skön och rofylld stund innan jag åter trampade hem mot Lund.

Det är ganska intressant att se årstidernas förändringar på Revingefältet. För bara någon månad sedan var heden grön och full av olika blommor. Nu har den antagit en nästan gyllene ton. Gräset har mognat, precis som säden på våra åkrar. Men här sker ingen skörd. Istället ser korna till att hålla växligheten någorlunda i schack.

Det var en ovanligt klar dag igår. I närheten av Arendala strax öster om Lund bjöds jag på den här vackra vyn.


Sensommarkväll i Bjärred

[220818] Igår åt jag middag på Bjärreds Station. Det var mitt första besök på restaurangen, som om jag minns rätt slog upp portarna förra året. Upplevelsen var klart positiv. Maten var riktigt god med noga utvalda råvaror.

Sedan gjorde det så klart inget att det var en helt fantastiskt sommarkväll. Klockan tio var det fortfarande 22 grader varmt. Bilden tog jag med nere vid stranden.


Sensommarhetta

Morgonljus vid Habo ljung

[220817] Det har nästan varit olidligt varmt den senaste veckan. Jag vet inte om det är åldern, men när temperaturen stiger över 30 grader så får jag inte mycket uträttat. Lyckligtvis är mornar och kvällar något svalare. Men här handlar det inte om speciellt många timmar.

Hur som helst. Det har ändå blivit några morgonturer på landsvägarna de senaste dagarna. Det känns trots allt ganska härligt att kunna ge sig ut i kortärmat redan klockan 8 på morgonen.

Tidigare idag tog jag en kortare tur ut till kusten innan en del jobb väntade på mig hemma vid datorn. Bilden tog jag vild Habo Ljung. De svaga vindarna orkade knappt röra Öresunds vatten och kustlinjen var inbäddad i ett tunt dis.

Nu lär det bli svalare väder framåt helgen. Jag håller i vilket fall tummarna för det!


Vikhög

[220730] Det har blivit en del cykelmil de senaste dagarna. I eftermiddags tog jag en liten tur ut till Vikhög. En riktigt fin liten fiskeby, som naturligtvis är extra välbesökt en varm sommardag som den här lördagen. Men vattnet i Öresund lär vara ovanligt kallt och när jag tänker på det så såg jag faktiskt inte så många som badade.

Det blev två snabba bilder med mobilen som jag lägger upp här. Den översta är ett motiv som nästan aldrig kan bli fel. En väg som leder bort mot horisonten och i just det här fallet havet. Lägg därtill en vacker sommarhimmel. Just här var sädesfälten ännu inte skördade. Men jag passerade ett flertal fält lite längre in i landet där skördetröskorna jobbade för fullt.

Bilden nedan är tagen ut mot Öresund. Gillade de rosa blommorna i förgrunden.


Långtur

[220728] Med en temperatur på runt 20 grader och måttliga vindar var torsdagen mer eller mindre klippt och skuren för en cykeltur. Så det fick bli en lite längre runda på nio mil med landsvägscykeln.

Från Lund trampade jag rakt österut. Strax före Sjöbo rullade jag ner mot Sövde för att sedan vända västerut. Därefter väntade Romeleåsens utmanande backar och Häckebergas grönskande skogar.

Det blev tyvärr inte så många bilder tagna, men jag bjuder ändå på dessa två. När man passerar en kulle med ett gyllene sädesfält framför en läckert blå himmel så måste ögonblicket självklart förevigas.

Det har förresten inte blivit så mycket ”seriös” fotografering på ett bra tag. Får eventuellt ta tag i den saken nu när ”semestermånaden” juli snart är slut.


Vallmo, blåklint och vetefält

[220724] Eftersom jag hade jobb hemma vid datorn på eftermiddagen fick det bli en kortare tur med gruscykeln på söndagsmorgonen. Strax utanför Torna Hällestad stannade jag till vid vägkanten och tog den här bilden.

Både blåklinten och vallmon blommar fortfarande. Men midsommarblommorna sjunger helt klart på sista versen och inom kort är vetet klart att skörda.


Svenskt Derby

[220718] Igår avgjordes Svenskt Derby på Jägersro. Precis som de senaste 30 åren var jag på plats och bevakade tävlingarna både i bild och text.

Derbydagen är en av de hårdaste arbetsdagarna under året. Sliten som jag är så här på måndagen känns det ganska skönt att den är över för den här gången. Vill ni se mina bilder från tävlingsdagen är det bara att kolla här.


På Kulturen i Lund

[220714] Tidigare i veckan gjorde jag ett kortare besök på Kulturen i Lund. Det brukar jag göra några gånger per år. Eftersom jag har medlemskap i Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige kan jag besöka muséet hur ofta jag vill. Så när jag ändå har ett ärende in till stan händer det att jag går in och njuter av atmosfären i friluftsmuseet. Så här i semestertid är det naturligtvis många turister som besöker Kulturen. Förhoppningsvis får de ett litet smakprov av svensk historisk arkitektur och kultur.


Gyllene fält

[220711] När de skånska sädesfälten antar en gyllene ton. Då vet man att högsommaren är här.


Nya tågstationen vid Klostergården

[220709] Klostergårdens nya tågstation i Lund håller sakta men säkert att ta form. Tågstationen är en del av det stora fyrspårs-projektet mellan Malmö och Lund.

Allt kommer säkert att bli fint när det väl är färdigt. Men arbetet har pågått i flera år nu, till viss irritation för alla som regelbundet behöver ta sig från den ena till den andra sidan spåret. Det som stått till buds är ett antal provisoriska broar och undergångar.

I dagarna öppnades dock äntligen den ännu inte färdigställda undergången mellan Nordanväg och Åkerlund och Rausings väg. Gången ska vara öppen de närmaste två månaderna för att sedan stängas igen.


Lynnigt sommarväder

[220707] Vädret har varit lite lynnigt de senaste dagarna. Just så som det brukar vara på den svenska sommaren. I samband med måndagens cykelrunda hamnade jag i ett flertal rejäla regnskurar. Lyckligtvis hade jag packat med mig en regnjacka. Men trots det var jag tvungen att stanna för att skula vid ett par tillfällen. Skula är för övrigt skånskt ord för ”ta skydd från”, om någon skulle undra…

Även torsdagen har bjudit på en del regn. Men idag lyckades jag undvika de värsta skurarna. I närheten av Habo ljung stannade jag till och tog den här bilden ut över Lommabukten.


Skrylles MTB-spår

[220703] Dagens bild hämtar jag från mountainbikespåret i Skrylle. Eftersom jag för ovanlighets skull inte hade något jobb den här söndagen fick det bli en tur längs den en mil långa slingan, som går genom en riktigt vacker terräng.

Nu hinner jag dessvärre inte titta så mycket på omgivningen när jag cyklar. Sinnena är istället fullt fokuserade på att hitta bra linjer längs spåret, undvika hinder och inte minst hålla balansen. Men kul är det, åtminstone så länge det går bra.


Sommartur till Krankesjön

[220628] Efter ett par riktigt heta dagar bjöd tisdagen på mer normala sommartemperaturer och ett närmast perfekt cykelväder. På eftermiddagen begav jag mig österut längs de slingrande grusvägarna, rundade vackra Krankesjön och cyklade sedan genom Skrylleskogen innan jag återvände till Lund. Här är tre enklare sommarbilder från turen.

I den sandiga jorden vid Sandby mosse har det odlats potatis så länge jag kan minnas. Just nu blommar potatisen som bäst och pryder fälten med sina vita blommor.

En cykeltur blir alltid trevligare med ett litet fikastopp vid en vacker plats. Idag stannade jag till vid en av Krankesjöns små båtplatser. Det låg en hel del skum på vattenytan vid strandkanten. Antagligen är det pollen från växtligheten som hamnat i vattnet.


Lödde å

[220625] Vyn från bron som går över Lödde å strax söder om Löddeköpinge är riktigt vacker. Det händer ganska ofta att jag gör ett kort stopp här, antingen för att bara beundra utsikten, eller som idag, för att ta en bild.


Optimalt väder för en cykeltur

[220624] Lagom till midsommar anlände sommarvärmen till Skåne. Torsdagen bjöd på ett närmast optimalt cykelväder och jag kunde naturligtvis inte motstå frestelsen att bege mig ut i det sommarfagra landskapet. Den här gången blev det en landsvägstur på 73 kilometer.

Från Lund körde jag söderut, passerade Sturups flygplats, innan jag rundade den lilla byn Börringe. Därefter vände jag norrut och tog de vindlande vägarna genom Häckebergas gröna bokskogar.

I slutet av turen, vid Knivsås strax öster om Dalby, inträffade en smårolig händelse. Strax framför mig på vägen kom en stor groda med långa hopp. Och ögonblicket därpå dök en snok upp. Snoken var naturligtvis intresserad av grodan. Det komiska var att snoken definitivt var för liten för att ta sig an en groda av den storleken.

Grodan hoppade raskt över vägen, medan snoken stannade till några meter från vägrenen. Så jag stannade vid ormen, så att den inte skulle bli överkörd av en bil som just höll på att närma sig. Därefter ringlade den tillbaka in i gräset. Allt gick så fort att jag tyvärr inte hade någon möjlighet att fotografera den.


Upp till Romeleklint och vidare ut på Revingehed

[220618] Lördagen bjöd på riktig sommarvärme. Så det fick bli en fin tur på de skånska grusvägarna. Från Lund tog jag småvägarna upp till Romeleklint. Därefter rullade jag raskt ner till Veberöd och vidare ut på Revingehed innan jag åter styrde kursen mot Lund. En sträcka på 62 kilometer. Bjuder på tre bilder från turen.


Enklare och kortare inlägg

[220617] Under senare år har min ambition varit att höja kvaliteten på mina blogginlägg. Det innebär att jag endast publicerar bilder som håller en viss kvalitet. Men utöver det känner jag att det är nödvändigt att få ihop en kortare story kring bildmaterialet. Annars blir det ingen bra blogg.

Nackdelen är att uppdateringarna här inte blir speciellt regelbundna. Många bilder och kortfilmer hamnar istället i mina flöden på Instagram och Facebook.

Så för att få lite mer fart på uppdateringarna här och ändå behålla kvaliteten i bloggarkivet tänkte jag testa ett litet nytt koncept som jag kallar ”från bildflödet”. Detta är lite enklare vardagsbilder och inlägg som aldrig kommer att hamna i arkivet. De kommer endast att vara publicerade under en kortare tid för att sedan raderas.

Vi börjar med denna bild. Den här gamla ladugården ligger strax utanför skånska Stävie. Varje gång jag cyklar förbi gården reagerar jag på att den ligger så vackert inbäddad i det öppna landskapet. Häromkvällen stannade jag till och tog en snabb bild med mobilen.

Följ mig gärna och se fler bilder på:
Instagram | Facebook | Twitter | YouTube