I augusti 1995 besökte jag den stora flygdagen på Skånska flygflottiljen F10 i Ängelholm. F10 firade 50 år på Barkåkra och dagen innehåll ett par riktiga godbitar. Dels visades det då helt nya planet JAS 39 Gripen upp på plattan. Men många i den stora publiken hade säkert tagit sig till Ängelholm för att för första gången på väldigt många år återse det här planet i flygvärdigt skick, SAAB J 29 Tunnan, eller Gul Rudolf som just den här individen benämndes.
J 29 gjorde sin första flygning 1948. De första enheterna överlämnades och sattes i tjänst i flygvapnet 1950. Totalt tillverkades 661 exemplar av detta till utseendet karaktäristiska flygplan.
Tunnan var speciell på många sätt. Det var exempelvis det första svensktillverkade stridsflygplanet med pilvinge. Strax efter andra världskriget hade SAAB nämligen kommit över hemliga ritningar från tyska Messerschmitt på en pilvinge-konstruktion. Premiärflygningen gjordes av den engelska piloten Robert Moore eftersom det inte fanns någon svensk pilot med erfarenhet av att spaka pilvingade flygplan.
I likhet med sina motsvarigheter i USA och Sovjetunionen, F86 Sabre och Mig-15, hade J 29:an luftintaget i nosen. Piloten satt alltså mer eller mindre ovanpå den relativt voluminösa de Havilland Ghost-motorn, därav flygkroppens lite udda utseende.
J 29 Tunnan var i grunden ett jaktflygplan, vars beväpning primärt bestod av fyra automatkanoner och jaktrobotar. Men även attack- och spaningsversioner togs fram på flygplanstypen. För att J29 skulle kunna lyfta från korta startbanor försågs den med speciella startraketer.
19 år efter att den sista Tunnan lämnat flygvapnet lyckades ett gäng flygentusiaster på F10 hämta ut ett sparat exemplar av Flygvapenmuseum i Linköping. Och efter långt och träget arbete fick Gul Rudolf åter luft under vingarna 1995. Idag opereras flygplanet av Swedish Air Force Historic Flight och visas regelbundet upp på flyguppvisningar i såväl Sverige som våra grannländer.
Tyvärr deltog Gul Rudolf endast i en gruppuppvisning i samband med flygdagen på F17 i augusti 2019. Jag hade hoppats på fler och bättre bilder på ett av mina favoritflygplan. Det kommer kanske fler tillfällen framöver för planen är att Gul Rudolf ska hållas flygande fram till åtminstone 2026, då flygvapnet fyller 100 år. Hur som helst var det roligt att återse planet efter ganska många år.
> Läs gärna historien om J 29 Tunnan på Flygvapenbloggen
Du är kanske även intresserad av:
> SAAB 32 B Lansen nr 32542
> Flygvapnets stora flygdag på F17 i Kallinge